Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel profesor Koutecký, zakladateľ detskej onkológie

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Josef Koutecký sa narodil 31. augusta 1930 v Prahe. Ako píše Rádiožurnál Českého rozhlasu, Koutecký sa od roku 1964 špecializoval na liečbu detských nádorov, ktorá vtedy nebola nijako koordinovaná.

Praha 6. júla (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrel v piatok český lekár, chirurg a zakladateľ detskej onkológie v Československu Josef Koutecký. Na Twitteri to v sobotu oznámila pražská Fakultná nemocnica v Motole.

Josef Koutecký sa narodil 31. augusta 1930 v Prahe. Ako píše Rádiožurnál Českého rozhlasu, Koutecký sa od roku 1964 špecializoval na liečbu detských nádorov, ktorá vtedy nebola nijako koordinovaná. V Československu presadil vznik detskej onkológie ako samostatného oboru. Neodradili ho ani kolegovia, ktorí ho od jeho zámeru odrádzali.

"A v tom bola tá urputnosť, že som im tým skôr chcel dokázať, že pravdu mám ja a nie oni. A to som im začal postupne dokazovať, pretože percento vyliečených detí postupne stále stúpalo," uviedol Koutecký pre Rádiožurnál.

V roku 1978 se stal primárom onkologického oddelenia v pražskej Fakultnej nemocnici v Motole a v roku 1983 prednostom Kliniky detskej onkológie. Štyri funkčné obdobia zastával post dekana 2. lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Prahe. Bol aj literárne činný.

Koutecký získal mnoho ocenení vrátane medaily Za zásluhy II. stupňa v roku 1996 od českého prezidenta Václava Havla, Národnú cenu projektu Česká hlava za celoživotné dielo a výskum v obore detskej onkológie v roku 2010, ako aj čestnú medailu J. E. Purkyně v roku 2014. V roku 2015 prevzal Cenu Neuron za prínos svetovej vede v obore medicína.