Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Zomrel renomovaný astronóm Bernard Lovell

Bernard Lovell Foto: TASR/AP

Lovell sa zaslúžil o založenie anglického observatória Jodrell Bank a predovšetkým o vybudovanie tamojšieho obrieho rádioteleskopu.

Londýn 7. augusta (TASR) - Vo veku 98 rokov zomrel uznávaný britský fyzik a astronóm Sir Bernard Lovell. Oznámila to dnes univerzita v anglickom Manchestri, kde pôsobil ako emeritný profesor rádioastronómie.

Lovell sa zaslúžil o založenie anglického observatória Jodrell Bank a predovšetkým o vybudovanie tamojšieho obrieho rádioteleskopu. Na jeho počesť ho pomenovali Lovellovým teleskopom.

Po dokončení v roku 1957 išlo o najväčší pohyblivý rádioteleskop na svete a v súčasnosti mu patrí tretie miesto. Dodnes je plne funkčný a patrí k najvýkonnejším zariadeniam svojho druhu. V súčasnej astronómii zohráva kľúčovú úlohu pri výskume takzvaných premenných hviezd.

Lovellov teleskop s priemerom paraboly 76 metrov bol v roku 1957 ako jediný na Západe schopný monitorovať dráhu sovietskej rakety vynášajúcej na obežnú dráhu Zeme prvú umelú družicu Sputnik.

V roku 1961 Bernarda Lovella povýšili za vybudovanie teleskopu i ďalšie vedecké zásluhy v oblasti astronómie do šľachtického stavu.