Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zomrel švédsky špión, ktorý predal Sovietom tajné dokumenty

Na archívnej snímke z 8. októbra 2003 Stig Bergling vo švédskom meste Lund. Známy švédsky špión Stig Berling, ktorý prezradil obranné plány tejto škandinávskej zeme Sovietskemu zväzu, zomrel 24. januára 2015 vo veku 77 rokov. Foto: TASR

Stig Bergling, jeden z najznámejších švédskych špiónov z obdobia studenej vojny, zomrel vo veku 77 rokov.

Štokholm 29. januára (TASR) - Stig Bergling, jeden z najznámejších švédskych špiónov z obdobia studenej vojny, ktorý v 70. rokoch minulého storočia predal Sovietom utajované podrobnosti o švédskych ozbrojených silách, zomrel vo veku 77 rokov. Informovali o tom dnes médiá severskej krajiny a tlačová agentúra Reuters.

Bergling ukradol prísne utajované dokumenty týkajúce sa ozbrojených síl, keď pracoval pre švédsku špionážnu službu, a odovzdal ich sovietskej vojenskej špionážnej službe v libanonskom Bejrúte.

Agenti izraelskej spravodajskej služby ho zatkli, keď v roku 1979 cestoval cez letisko Bena Guriona v Tel Avive, a poslali späť do Švédska. Tam ho usvedčili a odsúdili na doživotné väzenie.

V roku 1987 mu dovolili odísť z väzenia na priepustku s dohľadom, ale ušiel zadnými vchodom manželkinho bytu na predmestí Štokholmu. Zo Švédska unikol spolu s manželkou do susedného Fínska, odkiaľ ho prepašovali do Sovietskeho zväzu.

Vtedajší švédsky minister spravodlivosti Sten Wickbom musel pre túto záležitosť podať demisiu.

Bergling žil v Moskve, v Budapešti a neskôr v Libanone, potom sa s manželkou v roku 1994 rozhodli vrátiť do Švédska, kde ho uväznili. Odpykal si ďalšie tri roky za mrežami a v roku 1997 ho prepustili.