Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrel thajský kráľ Pchúmipchón Adundét - najdlhšie vládnuci monarcha

Pchúmipchón Adundét Foto: TASR/AP

Kráľovský palác v nedeľu oficiálne označil zdravotný stav 88-ročného kráľa, ktorý mal problémy s obličkami, za nestabilný.

Bangkok 13. októbra (TASR) - Najdlhšie vládnuci monarcha sveta, thajský kráľ Pchúmipchón Adundét, zomrel dnes pokojne v nemocnici v Bangkoku vo veku 88 rokov. Krajine vládol 70 rokov. Jeho smrť oznámil kráľovský palác.

Premiér Prajut Čan-o-Ča v televíznom príhovore k národu oznámil, že nástupcom kráľa Pchúmipchóna sa v súlade s ústavou stane korunný princ Vatčirálongkón (64).

Úmrtie kráľa Pchúmipchóna označil premiér za "najväčšiu stratu pre krajinu" od smrti jeho brata, kráľa Rámu VIII. v roku 1946.

Stovky kráľových stúpencov sa zhromaždili pred nemocnicou, v ktorej strávil väčšinu uplynulého desaťročia pri liečení rozličných zdravotných problémov.

Na verejnosti sa kráľ objavil naposledy v januári.

Pchúmipchón Adundét nastúpil na trón 9. júna 1946. Bol milovaným kráľom, ktorý pôsobil ako zjednocujúca sila v krajine počas častých turbulencií v thajskej politike.

Thajský korunný princ požiadal o odklad svojho nástupu na trón



Thajský korunný princ Vatčirálongkón požiadal o odloženie svojho nástupu na trón, aby mal spolu s thajským ľudom dostatok času oplakávať smrť svojho otca, dnes zomrelého kráľa Pchúmipchóna Adundéta. Podľa agentúry DPA to dnes povedal thajský premiér Prajut Čan-o-Ča.

Thajský korunný princ Vatčirálongkón.
Foto: TASR/AP


"Svoje vymenovanie za následníka trónu už prijal, ale požiadal o viac času, aby sa teraz mohol vyrovnať so svojím žiaľom a spolu s ľudom tejto krajiny vyjadriť svoj zármutok," povedal Čan-o-Ča.

Vatčirálongkóna vymenoval za svojho následníka v roku 1972 kráľ a podľa thajskej ústavy by mal nastúpiť na trón ako konštitučný monarcha po tom, ako jeho následníctvo schvália poslanci parlamentu, čo je však podľa ústavy len formalita.