Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zomrel vanuatský prezident Baldwin Lonsdale

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa tamojších médií Lonsdale zomrel krátko po polnoci miestneho času v hlavnom meste Port Vila náhle na infarkt.

Port Vila 18. júna (TASR) - Vanuatský prezident Baldwin Lonsdale zomrel v sobotu vo veku 67 rokov. Lonsdale, kňaz anglikánskej cirkvi, stál na čele tejto oceánskej krajiny od roku 2014.

Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC. Podľa tamojších médií Lonsdale zomrel krátko po polnoci miestneho času v hlavnom meste Port Vila náhle na infarkt.

Austrálsky generálny guvernér Peter Cosgrove vyhlásil, že Lonsdale "slúžil ľudu Vanuatu s dôstojnosťou a pokorou a bol veľmi obľúbený". Počas výkonu svojho mandátu Lonsdale dohliadal na rozsiahlu obnovu krajiny, ktorú v marci 2015 zasiahol cyklón Pam a pripravil o strechu nad hlavou 75.000 ľudí. V októbri toho istého roku Lonsdale po škandále, do ktorého bol zapletený jeho námestník, prisľúbil odstránenie korupcie na ostrove.

"Vanuatu prišlo o jedného zo svojich najväčších vodcov. Vanuatu malo šťastie, že ho malo," povedal bývalý dlhoročný člen parlamentu Sela Molisa, ktorý zosnulého prezidenta označil za gentlemana, uvádza Novozélandský rozhlas (RNZ). Vlajky po celej krajine boli spustené na pol žrde. V sobotu sa stovky ľudí stretli na tryznách.