Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Zomrel vnuk indického mysliteľa Mahátmu Gándhího

Mahátma Gándhi Foto: TASR/AP Photo

Kanu Gándhí prežil veľkú časť svojho života v USA, kde ako vedec spolupracoval s Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) a ministerstvom obrany na konštrukcii krídla stíhacích lietadiel.

Naí Dillí 8. novembra (TASR) - Vo veku 87 rokov zomrel v pondelok večer Kanu Gándhí, vnuk legendárneho indického mysliteľa a vodcu nenásilného hnutia za nezávislosť Indie Mahátmu Gándhího. Informovala o tom vládna rozhlasová stanica All India Radio.

Kanu Gándhí prežil veľkú časť svojho života - 40 rokov - v Spojených štátoch, kde ako vedec spolupracoval s Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) a ministerstvom obrany na konštrukcii krídla stíhacích lietadiel.

Jeho manželka Šivalakšmí bola profesorkou a vedeckou pracovníčkou v biomedicínskom výskumnom ústave BBRI v štáte Massachusetts. V roku 2014 sa vrátili do Indie a žili v domove pre seniorov.

Známa je fotografia z roku 1930, ktorá zachytáva Kanu Gándhího ako malého chlapca, ako za dlhú palicu ťahá svojho starého otca počas protestného pochodu proti britskej koloniálnej správe a proti monopolu Británie na zber soli a zvyšovaniu dane za ňu. Tento protest a následné "soľné pochody" sa považuje za kľúčovú udalosť snáh o dosiahnutie nezávislosti Indie.