Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zomrel zrejme prvý Američanmi vycvičený vojak sýrskej opozície

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nové jednotky, ktoré bojujú na strane sýrskej opozície cvičia americkí inštruktori v Jordánsku a Turecku.

Washington 3. augusta (TASR) - Nové povstalecké jednotky sýrskej opozície, ktoré absolvovali výcvik u amerických inštruktorov, majú zrejme prvú obeť. Ako dnes informoval nemenovaný americký zdroj, sýrsky povstalec podľa všetkého zahynul minulý piatok na severe Sýrie v boji s príslušníkmi Frontu an-Nusra, ktorý je sýrskou odnožou teroristickej siete al-Káida.

Ak sa táto informácia potvrdí, pôjde zrejme o prvú obeť novovytvorených povstaleckých jednotiek na bojisku, uviedla agentúra Reuters.

Nové jednotky bojujúce na strane sýrskej opozície cvičia americkí inštruktori v Jordánsku a Turecku, a to najmä na boj proti radikálom z organizácie Islamský štát (IS).

V súvislosti s týmito jednotkami USA na prelome minulého a tohto týždňa oznámili, že budú podnikať nálety na obranu svojich spojencov v Sýrii bez ohľadu na to, že by tým mohli ohroziť sýrsku armádu. Až doteraz sa americké sily vyhýbali stretom s jednotkami lojálnymi sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Spojené štáty sú na čele koalície krajín, ktoré sa vzdušnými údermi v Sýrii a Iraku snažia zabrániť postupu IS. Washington však od samotného začiatku konfliktu v Sýrii trvá na tom, že nebude vstupovať do bojov medzi opozíciou a Damaskom. Deklaroval tiež, že nebude útočiť na sýrsku armádu.