Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Zomrel vojenský veterán, ktorý sa upálil na demonštrácii v Izraeli

Akiva Mafi sa 22. júla polial na autobusovej zastávke neďaleko Tel-Avivu benzínom a podpálil sa.

Jeruzalem 1. augusta (TASR) - Druhý demonštrant, ktorý sa v Izraeli podpálil na protest proti sociálnym pomerom, dnes podľahol svojim zraneniam. Oznámila to nemocnica, v ktorej bol hospitalizovaný.

Štyridsaťpäťročný Akiva Mafi, vojenský veterán upútaný na vozíček sa 22. júla polial na autobusovej zastávke neďaleko Tel-Avivu benzínom a podpálil sa. Jeho priatelia ako dôvod uviedli vyčerpávajúci boj o sociálnu podporu.

Bol to už druhý prípad po tom čo sa invalidný dôchodca Moše Silman z Haify demonštratívne upálil 14. júla v Tel Avive po tom, ako mu štátny fond bývania odmietol uznať nárok na užívanie štátneho bytu.

Silman na protestnej akcii pri príležitosti prvého výročia začiatku demonštrácií proti vysokým životným nákladom prečítal a rozdal samovražedný odkaz, potom sa polial horľavou látkou a podpálil sa. Zraneniam podľahol v piatok 20. júla.

Premiér Benjamin Netanjahu v izraelskej televízii označil upálenia za tragické. Zároveň varoval pred vytváraním záverov o celkovej populácii, ktorá bola podľa jeho slov ušetrená hlbšej finančnej krízy.