Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Zomrel vysokopostavený šiitský duchovný a politik M. Hášemí Šahrúdí

Na archívnej snímke Ajatolláh Mahmúd Hášemí Šahrúdí. Foto: TASR/AP

V rokoch 1999-2009 viedol Šahrúdí iránske súdnictvo, ktoré dlhodobo čelí medzinárodnej kritike za časté uplatňovanie trestu smrti.

Teherán 25. decembra (TASR) - Vo veku 70 rokov zomrel v pondelok šiitský duchovný a bývalý šéf iránskeho súdnictva ajatolláh Mahmúd Hášemí Šahrúdí. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na iránske štátne médiá.

Podľa iránskej štátnej televízie Šahrúdí zomrel v Teheránskej nemocnici, kde podľahol rakovine zažívacieho traktu, ktorou dlhší čas trpel.

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vymenoval v roku 2017 Šahrúdího do čela arbitrážneho zboru pre právne a náboženské otázky, ktorý rieši spory medzi parlamentom a ústavným dozorným orgánom.

V rokoch 1999-2009 viedol Šahrúdí iránske súdnictvo, ktoré dlhodobo čelí medzinárodnej kritike za časté uplatňovanie trestu smrti.

Šahrúdí, ktorý sa narodil a vyrastal v irackom meste Nadžaf, bol blízkym spolupracovníkom vodcu iránskej islamskej revolúcie z roku 1979 ajatolláha Ruholláha Chomejního. Ten odišiel v roku 1964 do exilu a medzi rokmi 1965-78 žil práve v Nadžafe - jednom z najposvätnejších miest šiitskej vetvy islamu.