Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrel známy rakúsky architekt Wilhelm Holzbauer

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jeho architektonické diela sa nachádzajú v celom Rakúsku i v zahraničí. Viac než 500 jeho projektov zahŕňa návrhy operných budov a divadiel v Sydney, Paríži či Tokiu.

Viedeň 16. júna (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrel v sobotu vo Viedni známy rakúsky architekt Wilhelm Holzbauer. Informoval o tom denník Der Kurier.

Holzbauer, ktorý sa narodil 3. septembra 1930 v Salzburgu, študoval na Akadémii výtvarných umení vo Viedni u prominentného rakúskeho architekta a scénografa Clemensa Holzmeistera. Vo svojej tvorbe presadzoval princípy postmoderny a pragmatický štýl.

V roku 1952 založil spolu s Friedrichom Kurrentom, Johannesom Spaltom a Ottom Leitnerom legendárnu skupinu "arbeitsgruppe 4", ktorej návrhy a myšlienky sa považujú za míľniky v dejinách rakúskej architektúry.

Jeho architektonické diela sa nachádzajú v celom Rakúsku i v zahraničí. Viac než 500 jeho projektov zahŕňa návrhy operných budov a divadiel v Sydney, Paríži či Tokiu.

Divadelné a operné stavby tvorili jednu z jeho obľúbených oblastí tvorby. V Amsterdame napríklad v roku 1986 realizoval návrh novej budovy opery a v meste Baden-Baden v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Würtembersko postavil operný a koncertný dom Festspielhaus Baden-Baden.

Na vytváraní obrazu mesta sa takisto podieľal aj v rodnom Salzburgu. Vrcholom jeho tvorby v Mozartovom rodisku je budova Haus für Mozart (Dom pre Mozarta), ktorú otvorili v roku 2006. Je jedným z priestorov, v ktorých sa každoročne koná svetoznámy festival klasickej hudby a divadelného umenia Salzburger Festspiele.

Holzbauer sa venoval aj realizácii návrhov pre stanice metra vo Viedni, Ankare, Bilbau a Bonne a uskutočnil i návrhy pre parlamentné budovy v Berlíne, Štrasburgu a Haagu. Vo Viedni navrhol napríklad i výškovú kancelársku budovu Andromeda Tower či budovu plynojemu Gazometer D.

Pôsobil aj ako hosťujúci profesor na univerzitách v Spojených štátoch a Kanade; v rokoch 1977-1998 vyučoval na dnešnej Univerzite aplikovaných umení vo Viedni, kde bol v rokoch 1987-1991 aj jej rektorom.