Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

HUDOBNÝ SVET SMÚTI: Zomrela spevácka diva Aretha Franklin

Na archívnej snímke americká soulová speváčka Aretha Franklinová. Foto: TASR/AP

A. Franklinová počas svojej dlhej kariéry získala 18 cien Grammy vrátane tej za celoživotný prínos.

Detroit 16. augusta (TASR) - Vo veku 76 rokov zomrela vo štvrtok americká soulová speváčka Aretha Franklinová. Príčinou smrti bola rakovina pankreasu v pokročilom štádiu, informovala agentúra AP. Podľa vyhlásenia rodiny sprostredkovaného agentúre AP jej hovorkyňou Gwendolyn Quinnovou zomrela Franklinová vo svojom dome v Detroite ráno o 09.50 h miestneho času.



"V jednom z najtemnejších okamihov nášho života nemôžeme nájsť vhodné slová na to, aby sme vyjadrili bolesť v našom srdci. Stratili sme hlavu a oporu našej rodiny," uvádza sa vo vyhlásení rodiny zosnulej.

Na archívnej snímke z 19. apríla 2017 speváčka Aretha Franklin vystupuje na svetovej premiére "Clive Davis: The Soundtrack of Our Lives" v rámci Tribeca Film Festival v New Yorku.
Foto: TASR/AP


Franklinová, viacnásobná držiteľka ceny Grammy, ktorej kariéra trvala šesť desaťročí, bola v uplynulých dňoch obklopená svojimi najbližšími. Rodina speváčky, ktorá sa v poslednom čase zdržiavala už len vo svojom dome v Detroite, požiadala nedávno verejnosť o "modlitby a rešpektovanie súkromia".

Na archívnej snímke z 28. januára 1972 vokalistka Aretha Franklinová spieva zopár tónov do mikrofónu.
Foto: TASR/AP


Franklinovej, prezývanej "kráľovná soulu", diagnostikovali v roku 2010 rakovinu. Posledný raz vystupovala vlani v novembri pre Nadáciu Eltona Johna na podporu výskumu AIDS v New Yorku.

Na archívnej snímke zo 7. novembra 2017 americká soulová speváčka Aretha Franklinová spieva pre Nadáciu Eltona Johna na podporu výskumu AIDS v New Yorku.
Foto: TASR/AP


Franklinová počas svojej dlhej kariéry získala 18 cien Grammy vrátane tej za celoživotný prínos. V roku 1987 sa stala prvou ženou, ktorú uviedli do Rokenrolovej siene slávy. V roku 2005 jej udelili Prezidentskú medailu slobody - najvyššie civilné vyznamenanie v USA. V roku 2009 spievala na inaugurácii amerického prezidenta Baracka Obamu.

Na archívnej snímke z 8. apríla 1975 americká soulová speváčka Aretha Franklinová spieva na inauguračnom bále amerického prezidenta Billa Clintona vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Medzi jej najväčšie hity patria Respect (1967), (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (1968), I Say a Little Prayer (1968), Day Dreaming (1972), Jump to It (1982), Freeway of Love (1985), A Rose Is Still A Rose (1998) či I Knew You Were Waiting (For Me) - dueto so zosnulým britským popovým spevákom Georgeom Michaelom z roku 1987.