Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Vo veku 92 rokov zomrela bývalá prvá dáma USA Barbara Bushová

Barbara Bushová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Už nejaký čas sa necítila dobre a odmietala ďalšiu liečbu. Svoje posledné dni života chcela stráviť v upokojujúcom prostredí s rodinou.

Washington 18. apríla (TASR/TABLET.TV) - Vo veku 92 rokov zomrela bývalá prvá dáma USA a aktivistka za gramotnosť Barbara Bushová. V stredu o tom informovala britská spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na hovorcu rodiny Jima McGratha.

Bushová, manželka 41. prezidenta Georgea H.W. Busha (93), zomrela v utorok, spresnil hovorca.

Už nejaký čas sa necítila dobre a odmietala ďalšiu liečbu. Svoje posledné dni života chcela stráviť v "upokojujúcom prostredí" s rodinou.



Bielovlasá pani Bushová bola jednou z iba dvoch prvých dám USA, ktoré sa stali zároveň aj matkou prezidenta. Ďalšou bola Abigail Adamsová, manželka Johna Adamsa a matka Johna Quincyho Adamsa, napísala agentúra AP.

Bushovej syn George W. Bush bol zvolený za prezidenta v roku 2000 a v úrade strávil dve funkčné obdobia, ako 43. prezident USA.

Vďaka priamosti a správaniu bez pretvárky bola v čase vládnutia svojho manžela ešte populárnejšia než on. Do upiateho Washingtonu priniesla babičkovský štýl - často sa objavovala so svojím typickým tesným náhrdelníkom z falošných perál a svoje šediny a vrásky vôbec neskrývala. Ukazovala tak, že nie je ani trochu márnomyseľná.

Za Georgea H.W. Busha sa vydala v roku 1945. Mali spolu šesť detí a boli manželmi dlhšie, než akýkoľvek iný prezidentský pár v amerických dejinách.

Exprezident George W. Bush: Naša matka bola žena, ako žiadna iná


Jej syn a exprezident Bush vo vyhlásení uviedol, že on a celá rodina sú zarmútení smrťou matky. Dodal: "Duše členov našej rodiny sú pokojné, lebo vieme, že taká bola aj jej duša."

Syn ďalej napísal: "Moja matka bola úžasná prvá dáma a žena, ako žiadna iná. Priniesla svetlo, lásku a gramotnosť miliónom ľudí." A pokračoval: "Naša matka v nás udržiavala činorodosť a rozosmievala nás až do úplného konca."

Vďaka priamosti a správaniu bez pretvárky bola Bushová v čase vládnutia svojho manžela ešte populárnejšia než on. Do upätého Washingtonu priniesla babičkovský štýl - často sa objavovala so svojím typickým tesným náhrdelníkom z falošných perál a svoje šediny a vrásky vôbec neskrývala. Ukazovala tak, že nie je ani trochu márnomyseľná.

Za Georgea H.W. Busha sa vydala 6. januára 1945. Mali spolu šesť detí a boli manželmi dlhšie, než akýkoľvek iný prezidentský pár v amerických dejinách. Svojho muža nazývala "môj hrdina".

"Mala som najlepšie zamestnanie v Amerike," napísala Bushová v pamätiach z roku 1994, keď opisovala obdobie v Bielom dome. "Každý jeden deň bol zaujímavý, prínosný a niekedy jednoducho len zábavný," uviedla v knihe.

Bushová bola známa ostrým jazykom, čo potvrdila aj jej nevesta Laura - manželka Georgea W. Busha.

Pani Bushová vychovala päť detí: Georgea W., Jeba, Neila, Marvina a dcéru Dorothy. Šieste dieťa, trojročná dcéra Robin, zomrela na leukémiu v roku 1953.

Smútia Trumpovci, Clintonovci aj dcéry Lyndona Johnsona


Prezident USA Donald Trump a prvá dáma Melania Trumpová vzdali hold Barbare Bushovej, ktorá v utorok zomrela vo veku 92 rokov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Biely dom v stredu vo vyhlásení zverejnenom na prezidentovom účte na Twitteri uviedol, že Trumpovci sa "pripájajú k celému národu, ktorý oslavuje Barbaru Bushovú".

Vo vyhlásení Trumpovci vyzdvihli bývalú prvú dámu, manželku 41. prezidenta Georgea H.W. Busha, ako "zástankyňu americkej rodiny". Dodali, že "bude dlho v pamäti ľudí za svoju neoblomnú oddanosť krajine a rodine, keďže obom slúžila neochvejne a neomylne".

Trumpovci vyzdvihli pani Bushovú aj za to, že "chápala, aká dôležitá je gramotnosť, teda základná rodinná hodnota, ktorú treba pestovať a chrániť".

V samostatnom vyhlásení Melania Trumpová vyjadrila "úprimnú sústrasť" rodine Bushovcov a dodala, že sa za nich všetkých "modlí".

Bývalý americký prezident Bill Clinton a niekdajšia ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová označili bývalú prvú dámu Barbaru Bushovú za pozoruhodnú ženu, ktorá mala "guráž a pôvab, rozum a krásu".

Clintonovci vo vyhlásení, vydanom krátko po oznámení o úmrtí Bushovej, napísali, že "dravo a húževnato podporovala svoju rodinu a priateľov, svoju vlasť a riešenia" problémov, o ktoré sa zaujímala.

Clinton uviedol: "Barbara Bushová nám ukázala, ako vyzerá poctivý, energický, plnohodnotný život. Hillary a ja žialime nad jej smrťou a žehnáme jej pamiatke."

Clinton porazil jej manžela Georgea H.W. Busha v prezidentských voľbách v roku 1992.

K úmrtiu bývalej prvej dámy sa vyjadrila aj dcéra exprezidenta Lyndona Johnsona (v úrade v rokoch 1963-1969), Lynda Johnsonová Robbová. Uviedla, že keď myslí na Barbaru Bushovú, usmieva sa. Podľa jej vyhlásenia Bushovej úprimnosť bola vždy osviežujúca a jej pôvab nekonečný.

Robbová ďalej napísala, že Bushovej láska k rodine "nikdy nezakolísala a vždy bola pravou vlastenkou". Robbová dodala, že jej rodina bola šťastná, že Bushovú poznala, a "vždy jej bude vďačná za službu pre našu vlasť".

Robbovej sestra, Lucy Bainesová Johnsonová, opísala Bushovú ako inteligentnú matku oddanú rodine a krajine a tiež ako ženu, ktorá bola "duchaplná, múdra, čestná, charakterná, nohami na zemi".

Bola pre nás všetkých majákom, svet je bez Barbary Bushovej chudobnejším miestom, dodala Bainesová Johnsonová.

Bývalú prvú dámu USA Barbaru Bushovú pochovajú vedľa jej dcérky



Pohrebné obrady bývalej prvej dámy USA Barbary Bushovej, ktorá zomrela vo veku 92 rokov, sú naplánované na sobotu. Uskutoční sa v Kostole sv. Martina v Houstone, kde sa manželia Bushovci pravidelne zúčastňovali na bohoslužbách episkopálnej cirkvi, informuje agentúra AP.

Rakvu s Bushovej telesnými pozostatkami vystavia v chráme v piatok, aby sa jej pamiatke mohla pokloniť aj verejnosť. Sobotňajší obrad bude len pre pozvaných hostí, oznámila v stredu nadácia George Bush Presidential Library Foundation. Očakáva sa na ňom účasť asi 1500 ľudí vrátane niekoľkých bývalých prvých dám USA.

Barbara Bushová bude pochovaná na pozemku Bushovej knižnice pri Texaskej univerzite A&M v meste College Station, vzdialenom približne 160 kilometrov od Houstonu. Tam sa nachádza aj miesto posledného odpočinku dcéry Bushovcov Robin, ktorá v roku 1953 ako štvorročná zomrela na leukémiu.