Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Zomrelo dievča, ktoré dostalo pre útok pri svojej škole infarkt

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt.

Souffelweyersheim 19. apríla (TASR) - Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela, informovala v piatok agentúra AFP.

Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov.

Incident sa odohral v mestečku Souffelweyersheim v metropolitnej oblasti Štrasburgu v departemente Bas-Rhin na východe Francúzska.

Prvú pomoc tínedžerke poskytli učitelia, ktorí okrem toho aj privolali hasičov. Dievča zomrelo vo štvrtok podvečer, uviedol predstaviteľ školských úradov Olivier Faron. Doplnil, že srdcová nevoľnosť u dievčaťa nastala v dôsledku extrémneho stresu vyvolaného útokom v blízkosti školy a následným vypätím.

Faron pred novinármi súčasne bránil reakciu vedenia strednej školy pred kritikou zo strany časti žiakov a rodičov, ktorí ju označili za prehnanú. Podľa Farona "dokonalé riešenie (takejto situácie) neexistuje". Doplnil, že škola a príslušné úrady budú analyzovať celý postup. "Ak sa z toho dá vziať ponaučenie, urobíme tak," prisľúbil.

Dve mladšie školáčky, ktoré boli pri útoku zranené, prepustili z nemocnice vo štvrtok večer.

Polícia ako podozrivého z útoku zadržala 30-ročného muža, ktorého vyšetruje vo veci pokusu o vraždu maloletých.

Motív jeho konania nateraz nie je známy, ale polícia nepredpokladá, že by šlo o teroristický čin. Zadržaný sa vyšetrovateľom javí skôr ako psychicky labilný.

Incident v Souffelweyersheime nasleduje po sérii útokov na školákov zo strany ich rovesníkov. Francúzsky premiér Gabriel Attal vo štvrtok oznámil opatrenia na potlačenie násilia tínedžerov v školách a ich okolí.