Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zosadeného egyptského exprezidenta Mursího odsúdili na smrť

Na snímke z egyptskej štátnej TV zosadený egyptský prezident Muhammad Mursí, archívne foto Foto: TASR/AP

Mursího, prvého slobodne zvoleného prezidenta Egypta, zosadila armáda v júli 2013 po hromadných protestoch proti jeho vláde.

Káhira 16. mája (TASR) - Bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího a ďalších vyše 100 členov jeho Moslimského bratstva odsúdil dnes súd v Káhire na smrť v súvislosti s hromadným útekom väzňov v roku 2011.

Mursího a jeho spoluobžalovaných, vrátane hlavného vodcu oficiálne zakázaného islamistického Moslimského bratstva Muhammada Badího, uznali za vinných v prípade zabitia a únosu policajtov, útoku na policajné objekty a úteku z väzenia počas povstania proti dlhoročnému prezidentovi Husnímu Mubarakovi v roku 2011.

Súd tiež rozhodol o najvyššom treste pre popredného lídra Moslimského bratstva Chajrata Šátira a ďalších 15 obžalovaných v prípade obvinení zo spriahnutia so zahraničnou militantnou skupinou proti Egyptu, informovala agentúra Reuters.

Sudca oznámil, že rozsudok smrti postupuje na základe egyptskej legislatívy najvyššiemu náboženskému predstaviteľovi v krajine, veľkému muftimu, na vyjadrenie, ktoré je však nezáväzné. Súčasne stanovil termín pojednávania, na ktorom sa očakáva definitívny verdikt, na 2. júna.

Mursí pred dnešným čítaním verdiktu v súdnej sieni vzdorovito stál so zovretými päsťami. Proti rozsudku sa môže odvolať, aj keď súd označil za nelegitímny a svoje stíhanie za súčasť prevratu, ktorý uskutočnil bývalý veliteľ armády a súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí.

Mursího, ktorý sa stal prvým slobodne zvoleným prezidentom Egypta po zosadení Mubaraka, samého zvrhla armáda pod vedením Sísího po hromadných protestoch proti jeho vláde.

V apríli odsúdili Mursího vo vôbec prvom rozsudku voči jeho osobe na 20 rokov väzenia za podiel na zabití protivládnych demonštrantov pred prezidentským palácom v Káhire v decembri 2012.

Predstaviteľ moslimského bratstva Amr Darrag rozsudok odsúdil a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zakročilo. "Je to politický verdikt a zločin vraždy, ktorý sa chystá byť spáchaný. Medzinárodné spoločenstvo by to malo zastaviť," vyhlásil pre Reuters v Istanbule Darrag, spoluzakladateľ rozpustenej Strany slobody a spravodlivosti, politického krídla Moslimského bratstva.

Skupiny pre ľudské práva obviňujú egyptské úrady z rozsiahleho porušovania práv pri zákroku proti stúpencom Moslimského bratstva, ako aj sekulárnym aktivistom.