Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Zosadenému prezidentovi Bazoumovi sa v domácom väzení míňajú potraviny

Mohamed Toumba, jeden z vojakov, ktorí zvrhli demokraticky zvoleného nigerského prezidenta Mohameda Bazouma, hovorí počas prejavu k stúpencom nigerskej vládnucej chunty na protestnom zhromaždení v Niamey 6. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Demokraticky zvoleného nigerského prezidenta zadržiavajú v prezidentskom paláci v hlavnom meste Niamey spolu s jeho manželkou a synom od vzbury príslušníkov Prezidentskej gardy.

Niamey 9. augusta (TASR) — Zosadenému nigerskému prezidentovi Mohamedovi Bazoumovi sa dva týždne po vojenskom prevrate míňajú zásoby potravín a celkové podmienky v domácom väzení sa zhoršujú. Uviedol to v stredu jeden z jeho poradcov, ktorého cituje agentúra AP.

Demokraticky zvoleného nigerského prezidenta zadržiavajú v prezidentskom paláci v hlavnom meste Niamey spolu s jeho manželkou a synom od vzbury príslušníkov Prezidentskej gardy, ku ktorej došlo 26. júla. Veliteľ tejto elitnej jednotky generál Abdourahamane Tiani sa následne vyhlásil za nového vládcu Nigeru.

Bazoum a jeho rodina nemajú elektrinu a jesť môžu len ryžu a konzervy. Zdravotný stav prezidenta je však zatiaľ dobrý a nemieni odstúpiť, dodal jeho poradca.

Zlé podmienky v domácom väzení potvrdila vo vyhlásení aj Bazoumova politická strana, podľa ktorej prezidentova rodina nemá k dispozícii ani tečúcu vodu.

O diplomatickom úsilí zameranom na vyriešenie krízy v Nigeri s Bazoumom v utorok hovoril americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. V rozhovore zdôraznil, že bezpečnosť a ochrana prezidenta Bazouma a jeho rodiny sú prvoradé.