Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zosnulý francúzsky šéfkuchár Bocuse si želal jednoduchý pohreb

Na archívnej snímke Francúz Paul Bocuse pózuje v kuchyni trojhviezdičkovej reštaurácie L'Auberge du Pont de Collonges v jeho rodnej obci Collonges-au-Mont-d'or v strednom Francúzsku, 24. marca 2011. Foto: TASR/AP

Na poslednej rozlúčke sa tak v piatok predpoludním podľa tamojších médií nezúčastnia ani francúzsky prezident Emmanuel Macron, ani premiér Édouard Philippe.

Paríž 24. januára (TASR) - Zosnulý renomovaný francúzsky šéfkuchár Paul Bocuse si podľa slov svojho syna Jéroma pre televíziu RTL neželal pompézny, ale jednoduchý pohreb, bez holdu vysokých štátnych činiteľov, kvetín či vencov.

Na poslednej rozlúčke s mužom, ktorý je považovaný odborníkmi za akéhosi obroditeľa francúzskej gastronómie, sa tak v piatok predpoludním podľa tamojších médií nezúčastnia ani francúzsky prezident Emmanuel Macron, ani premiér Édouard Philippe.

Najvyššími štátnymi činiteľmi na obrate by mali byť niekdajší starosta Lyonu, minister vnútra Gérard Collomb, ktorý v uplynulých dňoch informoval o Bocuseovom úmrtí vo veku 91 rokov, ako aj expremiér Laurent Fabius, v súčasnosti predseda Ústavnej rady.

Bocuseho reštaurácia v obci Collonges-au-Mont-d'Or neďaleko Lyonu sa vďaka nemu už od roku 1965 pýšila troma hviezdičkami kulinárskeho sprievodcu Michelin, teda vôbec najvyšším ocenením, aké môže udeliť tento najznámejší a najvplyvnejší hodnotiteľ reštaurácií vo svete.

Francúzsky prezident Macron vzdal hold umeniu tohto šéfkuchára, ktorý vo svete takmer polstoročie zosobňoval francúzsku kuchyňu, už krátko po zverejnení smutnej správy. Macron zmienil Bocuseho "veľkorysosť, rešpekt voči tradíciám" i "jeho vynaliezavosť". "Francúzka gastronómia prišla o svoju mýtickú postavu... Šéfkuchári plačú vo svojich kuchyniach, Elyzejskom paláci i po celom Francúzsku," uviedol.

Bocuseho syn, ktorý oznámil, že otcov podnik bude rodina prevádzkovať naďalej, vlastní reštauráciu v Disneylande na Floride.