Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Telo pilota zostreleného ruského lietadla prepravili do Ruska

Na snímke zo záberu tureckej televízie Habertürk je zostrelené ruské vojenské lietadlo v provincii Hatay v utorok 24. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Zostrelenie ruského bombardéra tureckou stíhačkou vyvolalo napätie vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

Ankara/Moskva 30. novembra (TASR) - Telo pilota ruského stíhacieho bombardéra Su-24, ktorý v utorok zostrelila turecká stíhačka, prepravili dnes z Turecka do Ruska.

Na letisku v Ankare sa pred odletom uskutočnil oficiálny vojenský obrad. Letecký špeciál s telesnými pozostatkami pristál dnes podvečer na letisku Čkalovskij neďaleko Moskvy.

Pohreb 45-ročného pilota Olega Peškova sa uskutoční v stredu v Lipecku, informovala dnes podľa agentúry Interfax radnica tohto ruského mesta.

Pilotovo telo dopravili v nedeľu do Ankary z tureckej provincie Hatay, kam ho previezli v sobotu zo Sýrie. Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom, zostrelila v utorok pri hraniciach medzi Sýriou a Tureckom turecká stíhačka typu F-16.

Jedného pilotov dvojmiestneho lietadla, ktorí sa po zásahu raketou katapultovali, zostrelili turkménski povstalci v Sýrii. Druhého sa po 12 hodín trvajúcej operácii ruských špeciálnych jednotiek a sýrskej armády podarilo nájsť a dopraviť na ruskú vojenskú základňu v provincii Lázikíja v Sýrii.

Do pátrania po pilotoch ruského bombardéra boli nasadené dva vrtuľníky Mi-8. Jeden z nich sa dostal pod paľbu a musel núdzovo pristáť. Zahynul pri tom jeden ruský výsadkár. Zvyšok posádky bol evakuovaný.

Peškovovi udelili in memoriam najvyššie štátne vyznamenanie Hrdina Ruskej federácie. Jeho preživšiemu kolegovi, navigátorovi Konstantinovi Murachtinovi, bolo udelené štátne vyznamenanie Rad odvahy. Rovnaké vyznamenanie dostal in memoriam aj výsadkár Alexandr Pozynič, ktorý zahynul pri záchrannej operácii.

Zostrelenie ruského bombardéra tureckou stíhačkou vyvolalo napätie vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

Turecko sa za incident odmieta ospravedlniť tvrdiac, že má právo chrániť si svoj vzdušný priestor. Jeho pozíciu podporuje aj NATO, ktorého je Turecko členom.

Rusko v reakcii na incident s ruským Su-24 pristúpilo k sérii diplomatických a ekonomických sankcií voči Turecku.