Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zostrelenie ruskej stíhačky bude mať vážne dôsledky, varuje Medvedev

Ruský premiér Dmitrij Medvedev Foto: TASR

Podľa ruského premiéra incident podkopal dlhoročné dobré vzťahy medzi Ruskom a Tureckom, a to aj v ekonomike a humanitárnej oblasti.

Moskva 25. novembra (TASR) - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes vyhlásil, že zostrelenie ruskej stíhačky SU-24 raketou vypálenou z tureckej F-16 by mohlo mať za následok zrušenie spoločných projektov. Informovala o tom dnes agentúra Interfax.

Medvedev vyhlásil, že incident podkopal dlhoročné dobré vzťahy medzi Ruskom a Tureckom, a to aj v ekonomike a humanitárnej oblasti. Uviedol, že túto škodu bude ťažké napraviť, a varoval, že jej priamym dôsledkom môže byť vypovedanie celého radu významných spoločných projektov a strata postavenia tureckých firiem na ruskom trhu.

Ako pripomenul Interfax, Rusko už predtým avizovalo prerušenie vojenských kontaktov s Tureckom.

Ruský premiér v súvislosti s utorkovým incidentom poukázal aj na vyostrenie vzťahov medzi Ruskom a NATO, ktoré sa však podľa neho nedá ospravedlniť nijakými záujmami vrátane ochrany štátnych hraníc.

Napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom vyvolalo zostrelenie ruského bombardéra SU-24, ktorý sa podieľal na misii v Sýrii. Turecké lietadlo F-16 zostrelilo ruský stroj počas letu nad územím Sýrie, tvrdí Moskva. Lietadlo dopadlo na sýrske územie, do oblasti vzdialenej štyri kilometre od hranice s Tureckom.

Ankara však informovala, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru, pričom ho zostrelila turecká stíhačka F-16.

Rusko, naopak, prišlo s verziou, že to turecká stíhačka narušila sýrsky vzdušný priestor, keď zostrelila ruské bojové lietadlo.

Ruský prezident Vladimir Putin ešte v utorok označil raketový útok na ruskú stíhačku za "ranu do chrbta, zasadenú spolupáchateľmi teroristov", a upozornil, že tento incident bude mať vážne dôsledky na rusko-turecké vzťahy.

V súvislosti s utorkovým incidentom ruská agentúra na podporu cestového ruchu (Rosturizm) odporučila cestovným kanceláriám, aby pozastavili predaj leteniek do Turecka. Podľa agentúry Interfax niektoré cestovné kancelárie zvažujú, že zrušia zájazdy do Turecka, kam vypravia len prázdne lietadlá, aby do vlasti doviezli dovolenkujúcich ruských turistov.

Rusko popiera tvrdenie Ankary o stretnutí šéfov diplomacie

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes poprelo informáciu rezortu tureckej diplomacie, podľa ktorého sa v najbližších dňoch má uskutočniť stretnutie šéfov diplomacií oboch krajín.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí tvrdilo, že ministri Sergej Lavrov a Mevlut Čavušoglu sa na tom dohodli v dnešnom telefonickom rozhovore. "Počas ich diskusie bola dosiahnutá dohoda o výmene detailov ohľadom tejto záležitosti prostredníctvom diplomatických a vojenských kanálov," spresnila hovorkyňa tureckého rezortu.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová však uviedla, že ruský minister počas telefonátu nesúhlasil so žiadnou z mnohých predkladaných ponúk.

Lavrov pritom na dnešnom stretnutí s novinármi v Moskve informoval o telefonáte s Čavušoglom, ale súčasne uviedol, že Rusko nateraz nemá v pláne prijať návštevu z Turecka, ani niekoho tam vyslať.

K telefonickému kontaktu ministrov došlo deň po tom, ako turecká stíhačka F-16 zostrelila ruské vojenské lietadlo Su-24. Tento prípad je podľa agentúry Reuters jedným z najzávažnejších verejne priznaných incidentov medzi členským štátom NATO a Ruskom za ostatných 50 rokov. Incident vyvolal napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom, ktoré nedávno zverejnilo plány vytvoriť veľkú koalíciu na boj proti IS. Jej súčasťou malo byť aj Turecko.

Znepokojenie z najnovšieho vývoja dnes vyjadrilo i Nemecko, ktoré vyzvalo Ankaru aj Moskvu, aby urobili všetko, čo je v ich silách na zabránenie ďalšej eskalácii svojich vzájomných vzťahov. Nemecko naliehalo, aby obe krajiny zostali v kontakte.

Agentúra RIA Novosti dnes citovala britského premiéra Davida Camerona, ktorý na margo zostrelenia ruskej stíhačky uviedol, že Turecko má právo chrániť svoj vzdušný priestor.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová zasa vyjadrila nádej, že utorkový incident nezabráni urovnaniu konfliktu v Sýrii.

Turecká agentúra Anadolu dnes informovala, že velenie tureckej armády nariadilo presun 20 tankov zo západu krajiny na juh k sýrskym hraniciam do Gaziantepu.

Turci nás nevarovali, tvrdí člen posádky zostreleného ruského lietadla

Zachránený navigátor ruského bojového lietadla Su-24, ktoré v utorok zostrelila turecká stíhačka F-16, vyhlásil, že jeho stroj počas letu nad Sýriou nenarušil vzdušný priestor Turecka a nedostal ani varovanie.

"Je to vylúčené, ani na jednu sekundu, najmä preto, že sme leteli vo výške 6000 metrov a počasie bolo jasné," povedal novinárom navigátor Konstantin Murachtin, ktorého citovala agentúra TASS.

Kapitán Murachtin uviedol, že žiadne varovanie o narušení tureckého vzdušného priestoru nedostali - ani vizuálne, ani prostredníctvom rádiového spojenia.

"Nebol vôbec žiadny kontakt. Preto sme pokračovali v bojovom kurze v normálom režime. Ak by nás chceli varovať, mohli sa ukázať, letiac v paralelnom kurze. To sa ale nestalo. Raketa zasiahla chvost nášho lietadla neočakávane. Ani sme ju nevideli, aby sme mohli urobiť protiraketový manéver," povedal navigátor.

Taktiež uviedol, že sa chce čo najskôr vrátiť k pilotovaniu a požiadať velenie, aby ho nechali pôsobiť na leteckej základne Humajmím. "Som povinný splatiť dlh za veliteľa," dodal.

Moskva dnes potvrdila, že po zostrelení sa dvojčlenná posádka Su-24 katapultovala. Začala sa 12 hodín trvajúca záchranná operácia ruskej rozviedky a sýrskej armády, ktorej vojaci navigátora vypátrali a dopravili na ruskú základňu. Pilot lietadla zahynul, keď naňho strieľali zo zeme militanti.

Moskva uviedla, že stroj sa v čase tureckého útoku nachádzal v sýrskom vzdušnom priestore a po zostrelení dopadol na sýrske územie. Ankara ale tvrdí, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru.