Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zosuv pôdy v Sasku zablokoval vlakovú dopravu medzi Drážďanmi a Prahou

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prevádzku na trati by mali obnoviť počas dneška, dovtedy bude spoločnosť Deutsche Bahn zabezpečovať náhradnú autobusovú dopravu.

Praha 24. mája (TASR) - Zosunutie svahu na železničnú trať pri nemecko-českých hraniciach má "nesmierne dôsledky" pre medzištátnu železničnú dopravu, keďže ide o trasu využívanú vlakmi, ktoré spájajú Berlín s Prahou, Bratislavou, Budapešťou či Viedňou. Agentúra DPA o tom dnes informovala s tým, že diaľkové spoje na nemeckom území premávajú len po Drážďany, zatiaľ čo na českej strane majú konečnú v Ústí nad Labem.

Prerušenie železničnej dopravy spôsobil podľa DPA zosuv sutiny, do ktorej v pondelok večer nabehol nákladný vlak. Udalosť pri nemeckej pohraničnej obci Schmilka si nevyžiadala nijaké zranenia, rušeň uvedeného vlaku sa však vykoľajil a uvoľnenie trasy si vyžaduje veľké pracovné nasadenie.

Pozdĺž vylúčeného úseku železnice mali až do dnešného poludnia premávať náhradné autobusy.

Podľa vyjadrenia hovorkyne Nemeckých dráh z dnešného rána bol na miesto havárie vyslaný tzv. nehodový vlak. Rušeň uviaznutej súpravy sa už podarilo nakoľajiť, po odtiahnutí však ešte bude potrebné preskúmať stav trate a zvážiť prípadnú opravu.

Ako dlho budú pokračovať práce na odstránení sutiny, ktorá sa zosunula zrejme v dôsledku búrkového počasia na približne 150-metrovom úseku, zatiaľ nie je možné odhadnúť.

V pondelok popoludní postupovali cez Česko od juhu na severozápad silné búrky. Priniesli so sebou krupobitie s krúpami veľkosti dvoch až troch centimetrov, ktoré spôsobili škody najmä poľnohospodárom a záhradkárom, informoval server Novinky.cz.