Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri zosuvoch pôdy v Hirošime zahynulo najmenej 18 ľudí

Na snímke letecký pohľad na zničené domy po zosuvoch pôdy vyvolaných prívalovými dažďami na okrajoch mesta Hirošima v západnom Japonsku 20. augusta 2014. Foto: TASR/AP Photo

K obetiam patria najmenej dve deti v Hirošime, ako aj jeden záchranár.

Tokio 20. augusta (TASR) - Najmenej 27 ľudí dnes zahynulo pri zosuvoch pôdy vyvolaných prívalovými dažďami v okrajových častiach mesta Hirošima v západnom Japonsku. Ďalších desať ľudí je nezvestných, oznámila aktuálne informácie polícia.

Za mŕtvych boli v Hirošime, na ostrove Honšú, vyhlásení aj dvaja bratia - dvojročný a 11-ročný, uviedla tlačová agentúra DPA.

O úmrtiach je známych iba málo podrobností, úrady však potvrdili takisto smrť muža a 77-ročnej ženy. Počas záchrannej operácie prišiel pri zosuve pôdy o život aj záchranár, oznámila japonská televízia NHK.

V Hirošime spadlo dnes skoro ráno za hodinu vyše 100 milimetrov zrážok.

V oblasti za 24 hodín do dnešného rána spadlo podľa meteorológov viac zrážok než obvykle za celý august. Lejaky údajne spôsobili, že na okraj mesta sa zosunuli svahy okolitých kopcov.

Videozáznam televízie NHK zachytáva množstvo domov pochovaných pod nánosmi bahna, skál a trosiek, pričom záchranári pokračovali v pátraní po ľuďoch, ktorí mohli prípadne v zničených domoch prežiť.

Cesty a domy zaplavili prúdy blata aj v čase, keď ešte obyvatelia mesta spali.

Úrady vyzvali na evakuáciu obyvateľov postihnutých oblastí, ale predstaviteľ mesta Kenzó Kanajama pripustil, že s vydaním odporúčania sa oneskorili.

Do dnešného popoludnia bolo 764 obyvateľov evakuovaných do provizórnych útočísk.

Úrady súčasne vydali varovania pred ďalšími zosuvmi pôdy a záplavami v rozľahlej časti západného Japonska.

Do zasiahnutej oblasti vyslala vláda vyše 600 vojakov, a to na požiadanie miestnych predstaviteľov. Premiér Šinzó Abe prerušil golfovú hru v prefektúre Jamanaši v strednom Japonsku a vrátil sa do úradu, kde nariadil pátracie a záchranné operácie.

Medzitým v meste Fukuoka, na juhojaponskom ostrove Kjúšu, našla smrť v rozvodnej rieke žena; muža v susednom meste Kasuga údajne zmietol prúd.

Fotogaléria: Zosuvy pôdy v Japonsku