Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zranenia ľudí z útokov v Bruseli sú porovnateľné s vojnovými

Na archívnej videosnímke hasiči pomáhajú neznámej osobe po výbuchu v stanici metra v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Osoby zranené po utorkových útokoch v Bruseli sú hospitalizované v 25 nemocniciach v Bruseli a okolí.

Brusel 24. marca (TASR) - Osoby zranené po utorkových útokoch v Bruseli sú hospitalizované v 25 nemocniciach v Bruseli a okolí. Útoky si vyžiadali 31 obetí na životoch a 300 zranených. Medzi nimi sú ľudia 40 štátnych príslušností.

Francúzska televízia BFMTV dnes uviedla, že medzi zranenými je desať Francúzov, stav štyroch z nich je vážny.

Podľa belgickej televízie RTBF zranených bolo aj najmenej 21 Portugalcov, deväť Španielov, štyria Rumuni, dvaja Maďari, ako aj štyria občania Británie, ktorá hlási aj jedného nezvestného.

Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí zranenia pri útokoch v Bruseli utrpelo aj najmenej desať Američanov, viacero ďalších doteraz nereagovalo na výzvu, aby kontaktovali úrady svojej vlasti.

Talianske ministerstvo zahraničných vecí pripustilo smrť jednej talianskej občianky.

Jean-Paul Van Vooren, riaditeľ Erazmovej nemocnice, kam po útokoch previezli časť zranených, v rozhovore pre RTBF uviedol, že charakter zranení je porovnateľný s vojnovými.

"Ľudia majú mnohopočetné poranenia, mnohopočetné zlomeniny, vaskulárne lézie, poškodenia mozgu, ako aj zranenia, obvykle sprevádzajúce polytraumy pri dopravných nehodách," uviedol lekár. Dodal, že zranenia sú komplikované aj preto, že nálože obsahovali klince a ďalšie predmety, ktoré spôsobili dodatočné zranenia a poškodenia tkanív.

Aj vzhľadom na tieto skutočnosti je veľmi ťažká aj identifikácia obetí útokov v Bruseli.