Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zrážky na severe Anglicka si vynútili evakuáciu stoviek ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Meteorológovia predpokladajú, že daždivé počasie v oblasti potvrá aj v nedeľu, ale zrážky by už nemali byť také intenzívne.

Londýn 26. decembra (TASR) - Stovky ľudí museli dnes evakuovať na severe Anglicka kvôli záplavám spôsobeným výdatnými zrážkami, v dôsledku ktorých sa ďalších asi 10.000 domácností ocitlo bez dodávok elektriny. Najviac postihnuté sú grófstva Lancashire a Yorkshire a z koryta sa vyliali aj rieky pretekajúce centrom Manchestru a Leedsu.

Meteorológovia predpokladajú, že daždivé počasie v oblasti potvrá aj v nedeľu, ale zrážky by už nemali byť také intenzívne ako dnes, uviedla spravodajská spoločnosť BB, ktorá dnes informovala o vyše 250 povodňových výstrahách. Agentúra AP pripomenula, že túto oblasť už niekoľko týždňov sužujú povodne.



Búrka Desmond sprevádzaná prívalovými dažďami a mimoriadne silným vetrom zasiahla začiatkom decembra severozápadné Anglicko, časti Severného Írska, južné Škótsko a severný Wales a spôsobila veľké záplavy. V anglickom grófstve Cumbria už vtedy zaznamenali rekordný objem zrážok.