Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Incident počas letu srbského prezidenta spôsobila rozliata káva

Srbský prezident Tomislav Nikolič, archívne foto Foto: TASR/AP

Lietadlo s prezidentom Nikoličom práve smerovalo do Vatikánu.

Belehrad 21. apríla (TASR) - Problémy, ktoré spôsobili prudké klesanie lietadla srbskej vlády počas letu a prekazili návštevu srbského prezidenta Tomislava Nikoliča vo Vatikáne, zapríčinila rozliata káva a pilotova chyba. Informoval o tom v pondelok denník Blic, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra DPA.

K hrozivému pádu vzduchom došlo v piatok 17. apríla, keď sa pilot náhodou dotkol prepínača pri utieraní kávy, ktorú rozlial na ovládacom paneli. Srbský denník Blic to napísal na svojej internetovej stránke, pričom sa odvolával na Riaditeľstvo pre civilnú leteckú dopravu.



Lietadlo s prezidentom Nikoličom práve smerovalo do Vatikánu. Posádka s cestujúcimi sa však musela obrátiť a vrátiť do srbskej metropoly Belehrad - a stretnutie s pápežom Františkom tak muselo byť zrušené. Nikoličov úrad v piatok uviedol, že dúfa v skorý nový termín návštevy vo Svätej stolici.

Lietadlo typu Falcon-50, vyrobené pred 31 rokmi, medzitým prešlo technickou kontrolou. Pilota na neurčito postavili mimo služby, ako ukazovali dokumenty zverejnené na webe denníka Blic.