Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zrušili oslobodzujúci rozsudok pre expremiéra Kličkoviča

Kličkovič je podozrivý, že sa počas bosnianskej vojny spolupodieľal na vojnových zločinoch na civilistoch nesrbského pôvodu v Bošanskej Krupe, kde pôsobil ako starosta a šéf tamojšej vojnovej rady.

Sarajevo 14. mája (TASR) - Odvolací súd v Sarajeve zrušil dnes oslobodzujúce rozsudky z roku 2010 pre niekdajšieho premiéra bosnianskej Republiky Srbskej Gojka Kličkoviča a Mladena Drljaču. Súčasne nariadil obnovenie súdneho konania v oboch prípadoch, v ktorých ide o dôvodné podozrenie zo spáchania vojnových zločinov.

Oslobodzujúci rozsudok pre niekdajšieho veliteľa brigády bosnianskosrbských ozbrojených síl Jovana Ostojiča, obvineného takisto z vojnových zločinov, súd potvrdil.

Bosnianskosrbský expremiér z obdobia máj 1996-január 1998 je podozrivý, že sa počas bosnianskej vojny spolupodieľal na vojnových zločinoch na civilistoch nesrbského pôvodu v Bošanskej Krupe, kde pôsobil ako starosta a šéf tamojšej vojnovej rady. Spoločne s inými predstaviteľmi Srbskej demokratickej strany (SDS) vtedajšieho bosnianskosrbského prezidenta Radovana Karadžiča sa mal od 21. apríla 1992 spolupodieľať na nútenom presídľovaní a vyháňaní príslušníkov moslimskej komunity zo spomínaného mestečka a jeho okolia.

Príslušníci útvarov, ktoré riadil Kličkovič, mali podľa žaloby systematicky prehľadávať, lúpiť a podpaľovať domy Bosniakov.

Expremiéra zadržali na základe zatykača z Bosny a Hercegoviny v júni 2006 v Belehrade. Srbsko ho o rok neskôr vydalo na trestné stíhanie.