Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zrútenie dvoch stíhačiek v Nemecku bude viesť samotná armáda

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vzdušné sily potvrdili, že nešťastie, ku ktorému došlo v pondelok popoludní počas bojového cvičenia, si nevyžiadalo civilné obete.

Berlín 25. júna (TASR) - Nemecká armáda prevzala v pondelok vyšetrovanie zrážky a zrútenia dvoch stíhačiek v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko, pri ktorom zahynul jeden z pilotov. Oznámilo to oblastné policajné riaditeľstvo, ktorého vyjadrenie priniesla tlačová agentúra DPA.

Do okresu Mecklenburgische Seenplatte, kde sa stíhačky zrútili na miesta vzdialené od seba približne desať kilometrov, už boli podľa polície vyslaní vojaci. Vzdušné sily medzitým potvrdili, že nešťastie, ku ktorému došlo v pondelok popoludní počas bojového cvičenia, si nevyžiadalo civilné obete.

Príslušné policajné riaditeľstvo nasadilo v súvislosti s pondelkovou udalosťou približne 290 policajtov a tri vrtuľníky.

Lietadlá sa zrazili vo vzduchu, na čo sa obaja piloti katapultovali. Jedného z nich našli živého na korune stromu, druhý však zahynul. Na miestach dopadu stíhačiek vypukli požiare, ktoré sa podarilo medzičasom uhasiť. Žiadne ďalšie škody na majetku však nevznikli.

Pre nemeckú armádu ide o najhoršie nešťastie za posledné roky. Lietadlá patrili k útvaru nemeckých vzdušných síl, ktorý má základňu v meste Laage pri Rostocku na severe krajiny. Hovorkyňa okresu Mecklenburgische Seenplatte uviedla, že neniesli nijakú muníciu.