Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Zimbabwe prevzala moc armáda. Prezident je v domácom väzení

Ozbrojení zimbabwianski vojaci hliadkujú na ulici v Harare 15. novembra 2017. Foto: TASR/AP

Zimbabwianska armáda predtým oznámila, že zasahuje voči "kriminálnikom", a poprela, že by sa 93-ročného Mugabeho snažila odstaviť od moci.

Kapské Mesto 15. novembra (TASR) - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe sa po tom, čo moc v jeho krajine prebrala armáda, nachádza v domácom väzení vo svojej vile v metropole Harare. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie juhoafrického prezidenta Jacoba Zumu.

Zimbabwianska armáda predtým oznámila, že zasahuje voči "kriminálnikom", a poprela, že by sa 93-ročného Mugabeho snažila odstaviť od moci.

Manželka prezidenta Mugabeho údajne opustila krajinu


Grace Mugabeová, manželka zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, údajne opustila Zimbabwe a odcestovala do Namíbie. Mugabe (93) sa po tom, čo sa moci v jeho krajine chopila armáda, nachádza v domácom väzení vo svojej vile v metropole Harare. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Podľa agentúry AP, ktorá sa odvolala na zimbabwianske armádne zdroje, sa v domácom väzení spolu so svojím manželom nachádza aj 52-ročná Grace Mugabeová.

Vojaci zadržali ministra financií Mugabeho vlády


Príslušníci zimbabwianskych ozbrojených síl, ktorí v noci na stredu ovládli metropolu Harare, zadržali ministra financií Ignatiusa Chomba.
Hovorca zimbabwianskych ozbrojených síl S.B. Moyo sa prihovára národu v Harare 15. novembra 2017.
Foto: TASR/AP

Vojaci vyviedli Chomba z jeho domu v Harare v stredu nadránom, po tom, čo násilím odstránili elektricky ovládanú bránu pred vstupom na jeho pozemok, uviedol pre agentúru DPA jeden z Chombovych susedov.
Zimbabwianska armáda v noci oznámila, že v Harare zasahuje voči "kriminálnikom", a poprela, že sa snaží odstaviť od moci 93-ročného prezidenta Roberta Mugabeho.

Veliteľ zimbabwianskych ozbrojených síl Constantino Chiwenga však v pondelok varoval, že armáda "zakročí", ak bude Mugabe pokračovať s vylučovaním bývalých bojovníkov národnooslobodzovacieho hnutia z vládnucej strany ZANU-PF (Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecký front).

Prezident predtým pohrozil, že vylúči zo strany viac ako 100 funkcionárov napojených na Emmersona Mnangagwu - viceprezidenta podporovaného vplyvným Združením vojnových veteránov, ktorého minulý týždeň odvolal.

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe.
Foto: FOTO TASR/AP


O Mnangagwovi sa podľa DPA už dlhšie hovorilo ako o Mugabeho najpravdepodobnejšom nástupcovi, v posledných mesiacoch sa však čoraz viac dostáva do konfliktu s prvou dámou Grace Mugabeovou, ktorá by mohla manžela takisto nahradiť vo funkcii. Súperenie o vedúce pozície v ZANU-PF sa vyostruje v súvislosti s blížiacimi sa voľbami, ktoré sa majú v Zimbabwe konať v polovici budúceho roka.