Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Zuppi sa v Moskve stretol s patriarchom Kirillom i ombudsmankou

Kardinál Matteo Zuppi hovorí s ruským pravoslávnym patriarchom Kirillom počas ich stretnutia v Moskve, Rusko, štvrtok 29. júna 2023. Foto: TASR/AP

Diskutovali sme o humanitárnych otázkach súvisiacich s vojenskými operáciami a ochranou práv detí, uviedla ombudsmankou pre práva detí M. Ľvovová-Belovová.

Moskva 29. júna (TASR) - Mierový vyslanec pápeža Františka kardinál Matteo Zuppi sa vo štvrtok v Moskve stretol s patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom a ruskou ombudsmankou pre práva detí Marijou Ľvovovou-Belovovou, na ktorú Medzinárodný trestný súd (ICC) v marci vydal zatykač. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Stretla som sa s kardinálom Matteom Zuppim... Diskutovali sme o humanitárnych otázkach súvisiacich s vojenskými operáciami a ochranou práv detí. Som si istá, že kresťanská láska a milosrdenstvo pomôžu v dialógu a vzájomnom porozumení," uviedla Ľvovová-Belovová vo vyhlásení.

Medzinárodný trestný súd vydal 17. marca zatykač na ruskú ombudsmanku pre práva detí i ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa ICC totiž existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že obaja sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva vrátane detí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska.

Rusko nie je členom ICC a jurisdikciu tohto súdu neuznáva. Kremeľ navyše obvinenia poprel.

Zuppi sa stretol aj s patriarchom Kirillom, ktorý je zástancom ruskej invázie na Ukrajinu a podporovateľom Putina. "V čase, keď vzťahy medzi Ruskom a Západom prechádzajú vážnymi problémami... je veľmi dôležité, aby sa spojili všetky sily, ktoré chcú zachovať mier a spravodlivosť," povedal Kirill kardinálovi. Zároveň poukázal na hrozbu "svetovej vojny".

Ruský pravoslávny patriarcha Kirill (vpravo) sa rozpráva s kardinálom Matteom Zuppim, uprostred, chrbtom ku kamere, vedúcim CEI (Talianska konferencia biskupov) počas ich stretnutia v Moskve, Rusko, štvrtok 29. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Patriarcha vyzval obe cirkvi, aby spolupracovali a zabránili tak tomu, aby sa situácia vyvinula "negatívne".

Vzťahy medzi Vatikánom a Ruskou pravoslávnou cirkvou nie sú priaznivé od rozkolu medzi kresťanským Východom a Západom, ktorý pred takmer 1000 rokmi rozdelil cirkvi.

Zuppi vo štvrtok odslúžil v Moskve i omšu v tamojšej katolíckej katedrále. Do Vatikánu sa má vrátiť v piatok.

Kardinál Zuppi začiatkom júna navštívil aj Kyjev, aby si vypočul stanovisko ukrajinskej strany a vyhodnotil možnosti dosiahnutia spravodlivého mieru. Stretol sa tam s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským aj duchovnými predstaviteľmi.

Ukrajinský líder ho vtedy požiadal, aby pomohol zabezpečiť prepustenie ukrajinských vojnových zajatcov a návrat detí, ktoré boli podľa neho "deportované" do Ruska.