Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zurabišviliová omilostila väzneného novinára,ktorý podporoval opozíciu

Salome Zurabishviliová v Tbilisi. Foto: TASR/AP

Sloboda médií patrí medzi 12 požiadaviek, ktoré má podľa Bruselu gruzínska vláda zlepšiť na to, aby jej mohol byť udelený kandidátsky status na vstup do EÚ.

Tbilisi 23. júna (TASR) - Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová udelila vo štvrtok milosť Nikovi Gvaramiovi, moderátorovi proopozičnej televíznej stanice Mtavari Archi, ktorého vlani v máji odsúdili na trojročný väzenský trest za "poškodzovanie finančných záujmov televízie, ktorú predtým viedol". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zurabišviliová na tlačovej konferencii neuviedla dôvody svojho rozhodnutia, povedala iba, že má naň právo.

Predseda Európskej rady Charles Michel uvítal krok gruzínskej prezidentky, ktorý je podľa neho "nevyhnutný pre depolarizáciu v Gruzínsku". Dodal, že budúcnosť krajiny je v Európskej únii.

Gvaramia trvá na tom, že jeho stíhanie bolo politicky motivované. Ľudskoprávne organizácie Amnesty International a Human Rights Watch vyzývali na jeho okamžité prepustenie.

Už v roku 2015 ho údajne navštívil vládny predstaviteľ, ktorý sa moderátorovi vyhrážal uverejnením tajne natočených videí o jeho súkromnom živote, v snahe prinútiť ho skončiť s novinárčinou.

Organizácie tiež vyjadrili obavy o slobodu médií v Gruzínsku. Uviedli, že takmer všetkých manažérov a majiteľov nezávislých televíznych staníc kritických voči gruzínskej vládnej strane Gruzínsky sen vyšetrujú.

Sloboda médií patrí medzi 12 požiadaviek, ktoré má podľa Bruselu gruzínska vláda zlepšiť na to, aby jej mohol byť udelený kandidátsky status na vstup do EÚ.