Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Zverejnili Breivikov útok pred úradom vlády v Osle

Anders Breivik Foto: TASR/AP

Breivika 24. augusta odsúdili na maximálny trest odňatia slobody, aký je v Nórsku možný - 21 rokov, ktorý však môžu predlžovať.

Oslo 27. novembra (TASR) - Nórska verejnoprávna televízia v pondelok prvýkrát odvysielala videozáznam, ktorý bol svedeckým dôkazom na procese s Andersom Behringom Breivikom, z jeho bombového útoku v Osle. Výbuch bomby v automobile zaparkovanom pred úradom vlády zabil osem ľudí.

Videozáznam prevzali viaceré svetové médiá, na svoj web ho zavesil napríklad aj taliansky denník La Repubblica


Záznam z bezpečnostnej kamery z 22. júla 2011 ukazuje nórskeho teroristu, oblečeného v policajnej uniforme, ako parkuje bielu dodávku na miestach určených pre zamestnancov úradu vlády v hlavnom meste. Páchateľ masakry na ostrove Utöya vystupuje z dodávky a rýchlo odchádza smerom k sivému autu, ktorým sa dopraví na ostrov, kde zabil ďalších 69 ľudí.

Zamestnanec bezpečnostnej ochrany úradu vlády ukazuje, že záznam dlhý dve minúty a 20 sekúnd pochádza z bezpečnostnej kamery a opisuje jednotlivé kroky Breivika. Priblíži aj evidenčné číslo dodávky, ktoré jasne vidno. Nasleduje explózia auta, po ktorej vidieť na zemi maličké kúsočky zničeného auta.

Uvedený videozáznam je súčasťou dokumentu, ktorý dnes večer odvysiela nórska televízia NRK.

Breivika 24. augusta odsúdili na maximálny trest odňatia slobody, aký je v Nórsku možný - 21 rokov, ktorý však môžu predlžovať.