Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Zverejnilo sa takmer 11.000 ďalších dokumentov o vražde J.F. Kennedyho

Na archívnej snímke John F. Kennedy Foto: TASR/AP

Väčšina strán dokumentov sa už k verejnosti dostala, no niektoré záznamy boli v priebehu rokov zadržané na ochranu jednotlivcov, národnej bezpečnosti, spravodajských zdrojov a metód.

Washington 18. novembra (TASR) - Americká Správa národných archívov a záznamov (NARA) zverejnila v piatok ďalších 10.744 dokumentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) súvisiacich so zavraždením prezidenta Johna F. Kennedyho z roku 1963.

Niektoré z nich neboli dosiaľ sprístupnené, píše agentúra AP. Pripomína, že ide už o piaty súbor spisov viažucich sa ku Kennedymu za tento rok.

NARA uviedla, že 8336 z týchto dokumentov zverejňuje v celom rozsahu a 2408 s určitou úpravou. Spolu 144 dokumentov zverejnili vôbec po prvý raz.

Väčšina z približne päť miliónov strán dokumentov viažucich sa k atentátu sa už k verejnosti dostala, ale niektoré záznamy boli v priebehu rokov zadržané na ochranu jednotlivcov, národnej bezpečnosti, spravodajských zdrojov a metód.

Najnovšie dokumenty sú zverejňované na základe zákona, ktorý v roku 1992 podpísal vtedajší prezident George H.W. Bush. Podľa neho majú byť všetky dokumenty týkajúce sa vraždy Kennedyho zverejnené do 25 rokov, ak aktuálny prezident USA nerozhodne, že by to mohlo poškodiť spravodajské služby, presadzovanie práva, vojenské operácie alebo zahraničné vzťahy.

Minulý mesiac, po uplynutí 25-ročnej lehoty, prezident USA Donald Trump uviedol, že "nemal inú možnosť" ako súhlasiť so žiadosťami niektorých vládnych agentúr, aby sa isté informácie aj naďalej zadržiavali. Nariadil však agentúram, aby opäť tieto dokumenty preskúmali a aby pri odporúčaniach ponechať ich časti zatajené boli "mimoriadne opatrné". Do marca sa majú vyjadriť k tomu, či môžu byť zverejnené.