Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri razii v Bruseli sa ozývali výbuchy. V akcii pyrotechnik s robotom

Armádny pyrotechnik používa robot na likvidáciu výbušnín počas policajnej razie na bruselskom predmestí Schaerbeek 25. marca 2016. Foto: TASR/AP
Policajná razia na bruselskom predmestí Schaerbeek 24. marca 2016. Foto: TASR/AP
Nemeckí policajti stoja pred domom v Düsseldorfe 25. marca 2016. Foto: TASR/AP

Prokuratúra potvrdila zatknutie troch podozrivých i smrť Laachraouiho

Brusel 25. marca (TASR) - Belgická prokuratúra dnes oznámila, že pri protiteroristických raziách v Bruseli v priebehu dňa zadržali troch podozrivých. Zásahy podľa nej súviseli s plánovaním nového útoku vo Francúzsku, ktoré vo štvrtok zmarili tamojšie orgány, informovali agentúry Reuters a AP.

Federálna prokuratúra v oznámení uviedla, že tri osoby zadržali na troch rôznych predmestiach belgickej metropoly - Schaerbeek, Forest a Saint-Gilles. Zatknutými sú Tawfik A., Salah A. a zatiaľ nemenovaný muž, ktorého zadržali pri poslednej popoludňajšej razii v Schaerbeeku. Ten utrpel rovnako ako Tawfik A. zranenia nohy.

V ďalšom oznámení prokuratúra informovala, že prepustila troch zo šiestich ľudí zadržaných vo štvrtok. Vo väzbe naďalej ostávajú Faycal C., Abou A. a tretia nemenovaná osoba.

Na predmestí Bruselu sa konala ďalšia razia, polícia zadržala jedného podozrivého


Oznámenie dodáva, že na základe DNA testov bol jedným z dvoch samovražedných atentátnikov, ktorí sa v utorok odpálili na bruselskom letisku, Najim Laachraoui. Prokuratúra tým potvrdila príslušné správy belgických médií z predošlých dní.

Laachraoui, 24-ročný belgický občan, sa na medializovanom zábere z bezpečnostnej kamery z letiska, zachytávajúcom troch mužov spájaných s útokmi v Bruseli, nachádza naľavo. Bol považovaný za komplica Salaha Abdeslama, ktorého zadržali minulý piatok v Bruseli v súvislosti s teroristickými útokmi z Paríža z novembra 2015. Laachraouiho DNA našli na dvoch vestách samovražedných útočníkov z francúzskej metropoly, ako aj v dome a v byte v Belgicku, ktoré využívali útočníci z Paríža.

Razia na bruselskom predmestí Schaerbeek sa skončila

Jedného podozrivého zadržali dnes policajti pri rozsiahlej razii na bruselskom predmestí Schaerbeek, ktorá súvisela s vyšetrovaním utorkových teroristických útokov v belgickej metropole i odhalením plánov na spáchanie atentátu vo Francúzsku. Uviedol to starosta Schaerbeeku Bernard Clerfayt pre verejnoprávnu televíziu RTBF.

Vyšetrovatelia zbierajú dôkazné materiály pri zastávke električky počas policajnej razie na bruselskom predmestí Schaerbeek 25. marca 2016.
Foto: TASR/AP


Zadržaný bol podľa starostu zranený, pričom RTBF uviedla, že mal pri sebe ruksak alebo kabelu s výbušninami.

Pri zásahu oddielov osobitného určenia belgickej polície v Schaerbeeku, ktorý sa medzičasom podľa miestnych médií skončil, bolo z oblasti počtu tri výbuchy i streľbu. Clerfayt uviedol, že išlo o riadené explózie.



Polícia oblasť okolo dôležitej križovatky úplne uzavrela a odklonila odtiaľ automobilovú aj verejnú dopravu. Na mieste boli aj armádni pyrotechnici, pričom aj po odchode ťažko ozbrojených policajtov tam pokračovali v práci experti okrem iného s robotmi na likvidáciu výbušnín, uviedli reportéri agentúry AP.

Vzhľadom na operáciu odvolal belgický premiér Charles Michel účasť na ceremónii kladenia vencov na bruselskom letisku s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym.




Podľa vyhlásenia francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuva z noci nadnes bol odhalený útok už v pokročilom štádiu plánovania. V súvislosti s podozrením z jeho prípravy zadržali jedného podozrivého. Ten bol podľa nemenovaných policajných zdrojov napojený na predpokladaného vodcu teroristickej siete stojacej za atentátmi v Paríži z novembra minulého roku Abdelhamida Abaaouda.

Zranený muž leží na zastávke električky počas policajnej razie v Bruseli 25. marca 2016.
Foto: TASR/AP


Počas razie v Bruseli zatkli ďalších podozrivých

V rámci vyšetrovania utorkových útokov v Bruseli dnes belgická polícia počas razie na bruselskom predmestí Forest zatkla ďalšieho podozrivého muža.

Televízia BFMTV informovala, že by mohlo ísť o muža, ktorého zachytila bezpečnostná kamera v metre po boku neskoršieho samovražedného atentátnika Khalida Bakraouiho. Polícia túto informáciu zatiaľ nepotvrdila.



Na predmestí Forest sa policajná razia uskutočnila aj 15. marca. Počas nej došlo k prudkej prestrelke, v ktorej prišiel o život Alžírčan Mohamed Belkaid. Dvom ďalším osobám sa vtedy podarilo ujsť. Jedným z nich bol aj Salah Abdeslam - jediný žijúci podozrivý zo spáchania atentátov v Paríži z 13. novembra 2015.

Polícia Abdeslama dolapila 18. marca popoludní - vyše štyri mesiace po atentátoch v Paríži - pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek. Momentálne je v prísne stráženom väzení v Brugách a rozhoduje sa o jeho vydaní do Francúzska.

Belgické médiá informovali, že dnes sa v Bruseli a okolí uskutočnilo viacero policajných operácií, pričom boli zadržaní ďalší podozriví.


Zverejnili meno ďalšieho podozrivého z útokov v Bruseli a Paríži

Belgická tlač dnes zverejnila fotografiu ďalšieho muža podozrivého zo spoluúčasti na atentátoch v Bruseli z 22. marca a teroristických útokoch v Paríži z vlaňajšieho 13. novembra.

Podľa belgického denníka La Dernieure Heure (DH) hľadaným mužom je 28-ročný Sýrčan Naim Al Hamed. Polícia upozorňuje, že je "veľmi nebezpečný a ozbrojený". Oznámenie sa nezmieňuje o role, ktorú prípadne zohrával pri atentátoch.




Denník DH dodal, že západoeurópske orgány na boj s terorizmom vydali po atentátoch v Bruseli zoznam hlavných podozrivých, ktorí by mohli byť zapletení do útokov v Bruseli a Paríži a sú na úteku.

Figuruje medzi nimi Mohamed Abrini, priateľ pred týždňom zadržaného Salaha Abdeslama, jediného žijúceho podozrivého zo spáchania atentátov v Paríži z 13. novembra 2015. Na zozname je aj Khalid Bakraoui, ktorý v utorok zaútočil v bruselskom metre, ako aj Najim Laachraoui.

Laachraoui bol zrejme jedným z dvojice páchateľov utorkového samovražedného atentátu na bruselskom letisku Zaventem. DH upozorňuje, že jeho smrť ešte nie je oficiálne potvrdená, aj keď testy DNA izolovanej z fragmentov pozostatkov nájdených na letisku potvrdili zhodu so vzorkami odobratými jednému z Laachraouiho príbuzných. Vyšetrovatelia nariadili ešte dodatočné testy DNA.

Zadržali dvoch mužov podozrivých zo spojenia s útočníkmi z Bruselu

Nemecká polícia zadržala dvoch mužov podozrivých zo spojenia so samovražednými atentátnikmi, ktorí v utorok v Bruseli zabili 31 ľudí. S odvolaním sa dnešné správy nemeckých médií o tom informovali tlačové agentúry DPA a Reuters.

Spolková polícia podľa spravodajského časopisu Der Spiegel zadržala jedného muža v stredu večer v meste Gießen v spolkovej krajine Hesensko po tom, ako krátko pred útokmi v Bruseli dostal na svoj telefón esemesky s menom jedného z útočníkov.

Televízia ARD uviedla, že ide o 28-ročného Maročana, ktorý vzbudil pozornosť policajtov pri rutinnej kontrole na železničnej stanici v Gießene. Pri preverovaní jeho dokladov zistili, že muž má zakázaný vstup do schengenského priestoru - a že sa v Taliansku a Nemecku dopustil trestných činov.

Nemecké úrady zatiaľ tieto správy nepotvrdili. Spolková polícia hovorila len o jednom zadržaní, odmietla sa však vyjadriť k prípadnému spojeniu s Bruselom.



Der Spiegel uviedol, že jedna z SMS v telefóne zadržaného obsahovala meno Khalid El Bakraoui. Ten sa podľa belgických vyšetrovateľov odpálil na stanici v bruselskom metre. Ďalšia krátka správa mala obsahovať len slovo "fin" - po francúzsky "koniec". Zadržaný ju dostal v utorok o 9.08 h. Podľa doterajších poznatkov odpálil Bakraoui svoju nálož o 9.11 h.

Der Spiegel dnes tiež informoval, že v okolí Düsseldorfu zatkla vo štvrtok popoludní špeciálna policajná jednotka predpokladaného salafistu Samira E., ktorého rovnako ako Khalida El Bakraouiho v lete 2015 zadržali turecké orgány v oblasti hranice so Sýriou. Turecké úrady oboch podozrievali z toho, že bojovali v sýrskej vojne na strane islamistov alebo mali v úmysle sa k nim pripojiť. Oboch následne vyhostili do Amsterdamu, odkiaľ sa na cestu pôvodne vydali.

Hovorca düsseldorfskej prokuratúry povedal, že môže potvrdiť len to, že vo štvrtok zadržali muža, proti ktorému vedú vyšetrovanie okrem iného pre podozrenie z "prípravy závažného násilného činu ohrozujúceho štát".

Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) medzitým varoval pred ďalšími teroristickými útokmi skupiny Islamský štát (IS) v Nemecku i celej Európe. "Európa je už dlho zahrnutá do spektra islamistickej propagandy. Aktuálne sa k tomu pridáva to, že takzvaný Islamský štát v Sýrii a Iraku je oslabený. Preto je táto teroristická skupina pod tlakom a potrebuje mimoriadne akcie, aby vzbudila pozornosť a demonštrovala silu," povedal prezident BKA Holger Münch pre dnešné vydanie denníka Bild.

IS vyzýva svojich stúpencov vo zvýšenej miere na to, aby útočili v krajinách "neveriacich", uviedol Münch. "Znamená to: Ohrozenie v Európe zostáva vysoké, ďalšie útoky nemožno vylúčiť," dodal s výzvou, aby politici v tejto súvislosti poskytli dostatočnú podporu bezpečnostným orgánom.

Nemeckí policajti stoja pred domom v Düsseldorfe 25. marca 2016.
Foto: TASR/AP