Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Zverejnili prvé zábery trosiek z havarovaného lietadla EgyptAir

Na snímke z videa, zverejneného egyptskými ozbrojenými silami sú časti koberca lietadla Airbus A320 z letu 804 spoločnosti EgyptAir, ktoré vylovili zo Stredozemného mora 21. mája 2016. Foto: TASR/AP

Nález prvých trosiek, vrátane častí tiel a batožiny, hlásila armáda v piatok z oblasti vzdialenej od egyptského pobrežia približne 290 kilometrov.

Káhira 21. mája (TASR) - Egyptská armáda zverejnila dnes prvé fotografie trosiek z lietadla EgyptAir, ktoré sa vo štvrtok zrútilo do Stredozemného mora počas letu z Paríža do Káhiry. Zábery umiestnené na facebookovej stránke armádneho hovorcu zachytávajú zrejme časti trupu havarovaného stroja, ako aj sedadlá, záchranné vesty a osobné predmety cestujúcich, informuje agentúra DPA.

Nález prvých trosiek, vrátane častí tiel a batožiny, hlásila armáda v piatok z oblasti vzdialenej od egyptského pobrežia približne 290 kilometrov. Agentúra AP uviedla, že jedna z odfotografovaných záchranných viest sa zdá byť nepoškodená, zatiaľ čo útržok látky na inom zábere môže pochádzať z detskej prikrývky alebo spacieho vaku.



Let aerolínií EgyptAir z Paríža do Káhiry zmizol z obrazoviek radarov vo štvrtok nadránom v časti Stredozemného mora medzi Gréckom a Egyptom. Vláda v Káhire v piatok oznámila, že haváriu neprežil nikto zo 66 cestujúcich a členov posádky.

Francúzski vyšetrovatelia potvrdili dnes informácie, podľa ktorých boli krátko pred zrútením egyptského airbusu do mora zaznamenané hlásenia o zadymení jeho vnútrajška. Z týchto údajov však podľa nich zatiaľ nie je možné vyvodzovať žiadne závery.




Medzi obeťami havárie letu EgyptAir bol manažér, odborník z UNESCO, fotograf

Medzi 66 ľuďmi, ktorí sa nachádzali na palube havarovaného lietadla spoločnosti EgyptAir, boli aj manažér mimoriadne obľúbený u svojich kolegov, odborník na jazyky a históriu či matka starajúca sa o dcéru chorú na rakovinu. Tlačová agentúra AP priniesla v piatok v krátkosti životné príbehy niektorých obetí.

Ahmed Helal bol riaditeľom výrobného podniku americkej spoločnosti Procter and Gamble v severofrancúzskom meste Amiens. Jeho smrť otriasla celým mestom. Tento 41-ročný muž so širokým úsmevom, francúzsko-egyptský občan, manžel a otec bol vo firme milovanou osobnosťou. Firma na výrobu spotrebného tovaru, vrátane známych detských plienok Pampers, označila jeho nezvestnosť za "obrovskú stratu".

Helal cestoval na dovolenku, keď sa lietadlo smerujúce z Paríža do Káhiry zrútilo vo štvrtok 19. mája skoro ráno do Stredozemného mora pri gréckom ostrove Kréta. Hovorkyňa firmy povedala pre agentúru AP, že "Helala si jeho zamestnanci mimoriadne cenili. Bol naozaj výnimočný."

Po príchode do firmy Procter and Gamble v jeho rodnom Egypte v roku 2000 zastával rôzne riadiace funkcie. V roku 1999 získal diplom strojného inžiniera na American University v Káhire.

Mohammed Saleh Zayada bol 62-ročný odborník z UNESCO, ktorý sa špecializoval na preklad a históriu a mal štyroch bratov.

Zayadov brat Málik povedal, že jeho starší súrodenec smeroval cez Egypt do Sudánu, kde chcel navštíviť príbuzných a žialiť s nimi nad stratou matky, ktorá zomrela len štyri dni pred haváriou lietadla.

Do Sudánu mal odcestovať desať dní pred pádom Aibusu A320, ale kvôli práci let odložil. "Chcel vidieť matku ešte pred jej smrťou. Cítil sa tak zle, že to nestihol," dodal brat.

Málik povedal, že s bratom - sudánsko-francúzskym občanom - sa rozprával pred tým, ako nastúpil do lietadla, a že naňho vo štvrtok čakal na letisku v Chartúme. Tam sa dozvedel, že lietadlo je nezvestné. "Bol to obrovský šok a veľa zmätku," dodal brat, ale rodina vtedy ešte mala nádej. "Keď nám povedali, že havarovalo, nádej sa stratila."

Málik uviedol, že po jeho bratovi zostala vo Francúzsku manželka a štyri deti, najmladšie má desať rokov.

Francúz Pierre Heslouin bol 74-ročný poradca pre riadenie firiem z parížskeho predmestia Val-de-Marne. Počas svojho výletu chcel stráviť istý čas aj so 41-ročným synom, ktorý žije v Londýne. Rodina pritom ešte smútila nad smrťou Pierrovej manželky Edith, ktorá zomrela po dlhom boji s chorobou. Heslouin zanechal po sebe štyri ďalšie deti a deväť vnúčat. Francúzske celoštátne a miestne médiá napísali, že bol všeobecne vážený a obľúbený za to, že pomáhal bezdomovcom vrátiť sa znovu do pracovného pomeru, a za prácu v miestnej samospráve.

Sahar Khogaová, Saudskoarabka, pracovala 13 rokov na veľvyslanectve svojej krajiny v Káhire. V Paríži bola za 22-ročnou dcérou Sally, ktorá sa tam lieči na rakovinu.

Podľa slov sesternice sprevádzali Sahar na ceste aj príbuzní, vrátane jej sestry so synmi. Sestra a jej synovia sa vrátili do Saudskej Arábie dva dni pred haváriou lietadla. V Paríži zostali len Sahar a jej dcéra Sally.

Pascal Hess bol fotograf na voľnej nohe a pracoval v hudobnej oblasti. Pochádzal z mesta Evreux vo francúzskom regióne Normandia. Do Egypta cestoval na dovolenku, kde chcel navštíviť priateľa a letovisko na pobreží Červeného mora.

Miestne médiá napísali, že 50-ročný muž takmer zmeškal výlet, lebo nevedel nájsť pas. Našiel ho až po niekoľkých dňoch hľadania.

Na videu z roku 2010 na YouTube je Hess nafilmovaný v čiernej košeli a v typických slnečných okuliaroch. Rozpráva o tom, ako svojím fotoaparátom zachytáva energiu a nadšenie na miestnych rockových koncertoch.

Na palube letu sa nachádzal aj študent, ktorý absolvoval výcvik na prestížnej francúzskej vojenskej akadémii Saint-Cyr, ale cestoval do Čadu za rodinou, aby spolu s ňou smútil nad smrťou matky.

Pracovník na čadskom veľvyslanectve v Paríži povedal, že nemenovaný študent "chcel vyjadriť rodine sústrasť a utešiť ju".

Ďalším pasažierom bol Egypťan, ktorý sa vracal domov z liečby vo Francúzsku. Uviedli to dvaja jeho priatelia, ktorí prišli na parížske letisko Charlesa de Gaulla. "Trhá mi to srdce," povedal jeden z nich.

Pri najnovšom lete EgyptAir z Paríža do Káhiry sprísnili bezpečnosť

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Najnovší let spoločnosti EgyptAir z Paríža do Káhiry sprevádzali zvýšené bezpečnostné opatrenia, informovala dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na svojho reportéra.

Bezpečnostné kontroly na letisku Charlesa de Gaulla pred nastúpením do lietadla sa dnes popoludní podľa reportéra zdali byť obvyklé, nič navonok nenaznačovalo dodatočné opatrenia. Do lietadla však vstúpila skupina príslušníkov francúzskych bezpečnostných zložiek, ktorá ho kontrolovala pred odletom.

Bezpečnosť na parížskom letisku spĺňa medzinárodné štandardy, miestny expert však pre AP povedal, že bezpečnostné opatrenia nie sú v konečnom dôsledku bezchybné. "Nekonečná dokonalosť neexistuje," uviedol Sylvain Prévost, ktorý školí personál tohto letiska.

Egyptská armáda v sobotu oznámila, že vyťahuje zo Stredozemného mora trosky podľa predpokladov pochádzajúce z lietadla EgyptAir, ktoré sa zrútilo vo štvrtok so 66 ľuďmi na palube počas letu č. 804 z Paríža do Káhiry.

Predstaviteľ egyptského ministerstva leteckej dopravy dnes večer poprel správy niektorých médií o nájdení záznamníkov letových údajov a hlasov v kokpite, všeobecne známych ako čierne skrinky.

Trosky našli v mori približne 290 kilometrov severne od egyptskej Alexandrie. More v oblasti je hlboké 2440 až 3050 metrov a signály vysielané čiernymi skrinkami možno zachytiť do hĺbky šiestich kilometrov, dodáva AP.