Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Zvyšky Ophelie spôsobili zápach v lietadlách smerujúcich do Británie

Obrovské vlny bičujú pobrežie v meste Porthleven na juhozápade Anglicka 16. októbra 2017 počas príchodu hurikánu Ophelia. Foto: TASR/AP

Búrka Ophelia, ktorá stratila silu hurikánu, vyčíňala v pondelok predovšetkým v Írsku, kde si vyžiadala tri ľudské životy.

Londýn 17. októbra (TASR) - Niekoľko letov smerujúcich na britské letiská v pondelok odklonili pre nezvyčajný zápach na palube, ktorý podľa predpokladov súvisel s pozostatkami hurikánu Ophelia.

Britská spoločnosť EasyJet oznámila, že štyri z jej pondelkových letov postihli nezvyčajné "poveternostné podmienky", ktoré boli dôsledkom Ophelie - tá totiž priniesla horúci tropický vzduch a prach zo Sahary. Podľa predstaviteľov dve z lietadiel presmerovali na iné trasy a dve požiadali o urýchlené pristátie z preventívnych dôvodov.

Pár sleduje obrovské vlny, ktoré bičujú pobrežie v meste Penzanze na juhozápade Anglicka 16. októbra 2017 počas príchodu hurikánu Ophelia.
Foto: TASR/AP


Letecká spoločnosť British Airways informovala, že jej hlásili niekoľko podobných správ o zápachu na palubách lietadiel, ale svoje lety nechala vo zvyčajnej prevádzke.

Predstavitelia letiska Johna Lennona v britskom meste Liverpool uviedli, že uvedené poveternostné podmienky spôsobili, že niektoré lety museli presmerovať na iné trasy.

Búrka Ophelia, ktorá stratila silu hurikánu, vyčíňala v pondelok predovšetkým v Írsku, kde si vyžiadala tri ľudské životy.

Írska vláda uviedla, že všetky školy zostanú zatvorené aj v utorok, teda už druhý deň.

Búrka, medzitým označená za posttropický cyklón, spôsobila okrem úmrtí aj materiálne škody, záplavy a výpadky elektriny.

Živel sa postupne presúval z Írska do častí Spojeného kráľovstva. Severoírske úrady preto nariadili, že všetky tamojšie školy musia zostať v utorok zatvorené.

Zamestnanci v druhom najväčšom severoírskom meste Londonderry preventívne zatvorili Most mieru a zatarasili ho vrecami s pieskom, informovala tlačová agentúra AP.