Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Afrike vznikajú stále nové ohniská eboly

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predstavitelia Červeného kríža o tom informovali na tlačovej konferencii v Bruseli.

Brusel 17. novembra (TASR) - Predstavitelia Červeného kríža, ktorí pomáhajú viesť boj s ebolou v západnej Afrike, dnes povedali, že jej vírus sa stále šíri a že majú problém získavať zdravotníkov pre boj s ebolou.

Antoine Petitbon z Francúzskeho Červeného kríža vyhlásil, že je preňho ľahšie naverbovať ľudí, aby išli do Iraku, napriek tamojším bezpečnostným rizikám. Francúzsky Červený kríž čelí podľa jeho slov problému, ktorý doteraz nikdy nemal: 60 percent ľudí, ktorí sa upíšu, že budú pracovať v zóne eboly neskôr z tohto záväzku vycúva pre nátlak rodiny a priateľov, informovala tlačová agentúra AP.

Vedúca urgentných operácií Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca Birte Haldová povedala, že po nedávnom náraste optimizmu, že sa vírus dostáva pod kontrolu, najmä v Libérii, dnes v Bruseli uviedla, že vírus eboly "sa objavuje v nových dedinách, na nových miestach". "Je absolútne predčasné začať byť optimistom," citovala ju AP. Haldová informovala, že do Mali dorazí tím medzinárodných expertov, aby tam pomáhal zdravotníckym orgánom s tamojšou epidémiou eboly.

"Nanešťastie to nevyzerá, že sme dospeli k obratu," uviedla Haldová, ktorá vedie boj Červeného kríža s ebole v Afrike.

Predstavitelia Červeného kríža hovorili na spoločnej tlačovej konferencii v Bruseli. Médiá vyzvali, aby tlmočili ľuďom posolstvo, že ebola nie je vysoko nákazlivá. Čím lepšie tomu bude verejnosť rozumieť, "tím viac ľudí sa dobrovoľne prihlási na prácu v týchto krajinách," dodal riaditeľ Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca pre Afriku Alasan Senghore.