Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Epidémia eboly si v Guinei už vyžiadala 34 životov

Vírusy ebola infikujúce bunku Foto: TASR/AP

Jedna z najnebezpečnejších vírusových nákaz postihujúca ľudí sa prenáša krvou a ďalšími telesnými tekutinami infikovaných jedincov.

Conakry 22. marca (TASR) - Najmenej 34 životov si už vyžiadala epidémia smrtiacej horúčky ebola v západoafrickom štáte Guinea. Oznámila to agentúra Reuters odvolaním sa na guinejskú vládu.

Prípady bližšie nešpecifikovanej hemoragickej horúčky zaznamenali od 9. februára v troch mestách na juhovýchode krajiny, ako aj v metropole Conakry. Až doteraz ale nebol oficiálne potvrdený pôvodca nákazy.

"Je to naozaj ebola. Informáciu potvrdilo laboratórium v (francúzskom) Lyone," povedal pre Reuters predstaviteľ guinejskej vlády.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa prípady ochorenia so symptómami podobnými ebole vyskytli aj v susednom štáte Sierra Leone, v blízkosti hraníc Guiney. Sierraleonské úrady v súčasnosti zisťujú, či ide o ebolu.

Jedna z najnebezpečnejších vírusových nákaz postihujúca ľudí sa prenáša krvou a ďalšími telesnými tekutinami infikovaných jedincov. Ochorenie sprevádzajú vysoké horúčky, bolesti hlavy a silné vnútorné krvácanie a miera úmrtnosti dosahuje 50-90 percent.