Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet prípadov AIDS vo východnej Európe rastie

Foto: OZ Hivpomoc.sk

Vo východnej časti európskeho regiónu WHO - ktorý zahŕňa aj viaceré bývalé sovietske republiky v Ázii - ich počet stúpol o 113 percent.

Londýn 27. novembra (TASR) - Približne 131.000 ľudí sa v roku 2012 v Európe a priľahlých krajinách nakazilo chorobou AIDS. Vo svojej správe o tom dnes informovala Európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Je to nárast o osem percent oproti roku 2011 a zároveň obrat v doteraz dlhodobo klesajúcom trende v počte novonakazených v západných krajinách, komentuje agentúra Reuters.

Správa ukázala trvalý nárast nových prípadoch nakazenia chorobou AIDS minulý rok. Zďaleka najviac prípadov zaznamenali vo východnej Európe a strednej Ázii.

"Vysoký a rastúci počet prípadov AIDS na Východe svedčí o neskorom diagnostikovaní vírusu HIV, slabej dostupnosti liečby a neskorom začatí život zachraňujúcej liečby HIV," píše sa v správe.

Približne 76.000 nových prípadov zaznamenali v Rusku, čo je viac ako polovica všetkých zaznamenaných nakazení v oblasti.

V západných krajinách klesol počet nových prípadov medzi rokmi 2006-12 o 48 percent. Vo východnej časti európskeho regiónu WHO - ktorý zahŕňa aj viaceré bývalé sovietske republiky v Ázii - ich počet stúpol o 113 percent.