Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Aj Union ZP zaznamenala podvody so zdravotníckymi pomôckami

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP Photo/Martin Meissner

Viacerí pacienti mali dostať namiesto drahších pomôcok - individuálne vyrábaných, sériové.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Podvody so zdravotníckymi pomôckami odhalila po mimoriadnych kontrolách aj Union zdravotná poisťovňa (ZP). Predbežne hovorí o škode asi 300.000 eur. Podvody preverujú aj Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Dôvera. Viacerí pacienti mali dostať namiesto drahších pomôcok - individuálne vyrábaných, sériové.

"Prvé analýzy ukázali, že rovnako ako ostatným, aj našej poisťovni bola výdajňami zdravotníckych pomôcok spôsobená finančná škoda. Zatiaľ hovoríme o sume vo výške približne 300.000 eur, avšak plánujeme aj ďalšie kontroly, ktoré budú prebiehať v najbližších týždňoch, a tak sa toto číslo môže ešte zmeniť," uviedla členka predstavenstva Elena Májeková. Vo všetkých prípadoch, keď sa preukáže podvodné konanie, bude ZP Union žiadať náhradu škody a je pripravená spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.


Prečítajte si aj: Zdravotné poisťovne riešia podvody so zdravotníckymi pomôckami

Zdravotné poisťovne v súčasnosti riešia podvody so zdravotníckymi pomôckami. Aj zdravotná poisťovňa Dôvera potvrdila, že zaznamenala stovky prípadov po celom Slovensku a hovorí o vysokých finančných škodách. Kontroly realizuje aj Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá od roku 2014 zaznamenala nárast nákladov na individuálne pomôcky. Na prípad ako prvý upozornil týždenník Plus 7 dní. Podrobnosti prípadov, rovnako výšku škody VšZP a Dôvera zatiaľ nezverejnili.