Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alergikov potrápi nárast koncentrácií peľu tráv z čeľade lipnicovitých

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V ovzduší sa nachádzal aj peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý je najsilnejším alergénom tohto obdobia, peľ pagaštanu, pŕhľavovitých rastlín, orecha, buka, duba, skorocelu, štiavu a bazy.

Banská Bystrica 1. júna (TASR) - Daždivé počasie uplynulých dní výrazne ovplyvnilo denné koncentrácie peľu v ovzduší. Podľa odborníkov dominoval na celom území Slovenska peľ ihličnanov a tráv. Denné koncentrácie peľu brezy poklesli na veľmi nízke hodnoty a jej peľová sezóna sa definitívne skončila.

Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici uviedla, že v ovzduší sa nachádzal aj peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý je najsilnejším alergénom tohto obdobia, peľ pagaštanu, pŕhľavovitých rastlín, orecha, buka, duba, skorocelu, štiavu a bazy. Spóry plesní boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.

V nasledujúcich dňoch budú narastať najmä koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých. "Nárast zaznamenajú ešte denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých drevín. Počas slnečných či veterných dní bez zrážok môžeme očakávať vyššie koncentrácie peľu. Pokles denných hladín peľu bude ovplyvňovaný najmä zrážkovou činnosťou a výraznejším nočným ochladením," dodala odborníčka.