Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alergikov v nasledujúcich dňoch potrápi hlavne peľ jelše a liesky

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Od aktuálneho 9. týždňa sú na Slovensku spustené všetky monitorovacie stanice PIS.

Banská Bystrica 6. marca (TASR) – Alergikov v tomto a nasledujúcom období potrápi hlavne peľ jelše a liesky, ktorých peľová sezóna je v plnom prúde. TASR o aktuálnej peľovej situácii informovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

"Peľová sezóna týchto drevín v teplejších oblastiach Slovenska už prešla svojím vrcholom. Na strednom a severnom Slovensku sa však budú vysoké denné koncentrácie ich peľu udržiavať dlhšie, najmä zásluhou peľu transportovaného z vyšších horských polôh, ktoré sú v súčasnosti ešte so snehovou pokrývkou,“ uviedla Lafférsová.

Dodala, že počas uplynulých pár slnečných dní bez dažďa vystúpili denné koncentrácie peľu týchto drevín do veľmi vysokých hladín. „Tie zachytila hlavne monitorovacia stanica RÚVZ v Banskej Bystrici. Vysoké denné koncentrácie peľu jelše a liesky však namerala aj monitorovacia stanica v Košiciach a Bratislave,“ spresnila.

V ďalších dňoch sa podľa jej vyjadrenia zvýšia denné koncentrácie peľu ďalších druhov zo skupiny cyprusovité-tisovité a brestu. „Pribudne tiež peľ topoľov a vŕb. Pokles denných hladín peľu bude výrazne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou,“ povedala Lafférsová.

Od aktuálneho 9. týždňa sú na Slovensku spustené všetky monitorovacie stanice PIS. „Odteraz bude teda slovenská verejnosť dostávať ucelené spravodajstvo zo všetkých monitorovacích staníc, ktoré pracujú pod gesciou verejného zdravotníctva, teda informácie o peľovej situácii v SR, podľa ktorých sa polinotici môžu aktuálne pripraviť na to, čo ich čaká,“ doplnila hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.