Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pôjde o milióny: Asociácia nemocníc Slovenska upozorňuje na financie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Asociácia nemocníc Slovenska tvrdí, že ak sa nedofinancujú stredné a malé nemocnice, hrozí prepúšťanie či zmeny úväzkov zamestnancov.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Vyššia minimálna mzda a plánovaný sociálny vládny balíček bude pre stredné a malé nemocnice znamenať nárast nákladov na platy a odvody vo výške 65,6 milióna eur. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) upozorňuje, že ak sa nedofinancujú, hrozí prepúšťanie či zmeny úväzkov zamestnancov.

"Možnosti nemocníc sú v prípade nedostatočného pokrytia nákladov súvisiacich so zákonným zvyšovaním miezd a opatrení Sociálneho balíčka podobné ako v minulosti, museli by ich pocítiť zamestnanci formou prepúšťania, delenia a krátenia úväzkov," upozornila v stanovisku ANS. Asociácia reprezentuje 74 zdravotníckych zariadení.

Pre vyššiu minimálnu mzdu, ktorá prináša aj rast tej priemernej, budú nemocnice na platy a odvody potrebovať 32,3 milióna eur. Sociálny balíček by znamenal nárast o ďalších 33,3 milióna eur. ANS nepokladá za správne, aby sa problém nedofinancovania zákonných nárokov preniesol na nemocnice a ich zamestnancov a následne aj pacientov.

Minimálna mzda na budúci rok vzrastie zo súčasných 435 eur na 480 eur. Okrem toho sa plánuje aj rast príplatkov za prácu v noci či cez sviatok, príplatok za prácu cez víkend.