Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Štát by mal podľa mimovládok zabezpečiť ženám prístup k antikoncepcii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Mimovládne organizácie tiež pripomínajú, že Slovensko v minulosti čelilo kritike a bolo odsúdené medzinárodnými súdmi za nezákonné sterilizácie rómskych žien.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Mimovládne organizácie presadzujúce ochranu reprodukčných práv žien upozorňujú, že štát má povinnosť zabezpečiť ženám prístup ku všetkým formám antikoncepcie, nielen k sterilizácii. Chcú, aby bola hradená z verejného zdravotného poistenia. Tvrdia, že úhrada len jednej z foriem antikoncepcie štátom by predstavovala porušenie práva ženy na slobodnú voľbu pri výbere antikoncepcie. Hradenie sterilizácie v určitých prípadoch navrhla v novele zákona o zdravotnej starostlivosti poslankyňa Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS). Mimovládky to však nepovažujú za riešenie situácie.

"V zmysle medzinárodných záväzkov má štát povinnosť zabezpečiť ženám prístup ku všetkým formám antikoncepcie vo forme úhrady z verejného zdravotného poistenia, nielen k sterilizácii. Potvrdzuje to aj Výbor OSN pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva, ktorý v roku 2012 vyzval Slovenskú republiku, aby zaradila moderné antikoncepčné prostriedky do schémy verejného zdravotného poistenia. To sa však dodnes nestalo," povedala Adriana Mesochoritisová z OZ Možnosť voľby.

V súvislosti s návrhom poslankyne mimovládne organizácie tiež pripomínajú, že Slovensko v minulosti čelilo kritike a bolo odsúdené medzinárodnými súdmi za nezákonné sterilizácie rómskych žien. "Je dôležité mať na pamäti, že mnohým rómskym ženám bola dlhé roky podsúvaná sterilizácia ako jediná možná forma, ako sa chrániť pred neželaným otehotnením. Aj znevýhodnené ženy vrátane rómskych však majú právo na prístup ku všetkým formám antikoncepcie, nielen k sterilizácii. Sloboda ich rozhodovania teda nemôže byť obmedzovaná tým, že bude uhrádzaná iba jedna z foriem antikoncepcie," uviedla Vanda Durbáková z Poradne pre občianske a ľudské práva.

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej lieky, ktoré obsahujú látku brániacu počatiu, otehotneniu ako kontraceptíva nie sú zaradené do zoznamu úradne určených cien a ani do zoznamu kategorizovaných liekov, nakoľko počatie a tehotenstvo má byť prirodzený fyziologický stav, ktorý nie je možné označiť za chorobný. "Podľa zákona do zoznamu kategorizovaných liekov nemožno zaradiť liek, ak ide o liek určený výlučne na reguláciu počatia (kontraceptíva) alebo liek na liečbu erektilnej dysfunkcie alebo na zníženie telesnej hmotnosti alebo na odvykanie od fajčenia, liečbu závislosti od tabaku, zmiernenie potreby fajčiť alebo na zmiernenie abstinenčných príznakov fajčenia," doplnila.

Fakt, že liek nie je zaradený do zoznamu kategorizovaných liekov alebo do zoznamu liekov s úradne určenou cenou, podľa Čižmárikovej neznamená, že liek nemôže byť uhradený z verejného zdravotného poistenia. "Pokiaľ lekár zváži, že užívanie kontraceptíva je pre ženu z medicínskeho hľadiska jediné vhodné riešenie, ktorým by napríklad predišla zabráneniu vzniku závažných zdravotných komplikácií spojených s graviditou, môže požiadať zdravotnú poisťovňu pacientky o osobitný spôsob úhrady takéhoto lieku," uzavrela.