Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Arbitráž s bývalým vlastníkom Apolla sa vyvíja v prospech SR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Arbitrážny súd totiž rozhodol, že vo väčšine bodov žaloby nemá právomoc rozhodnúť.

Bratislava 4. marca (TASR) - Arbitráž, v ktorej rakúska spoločnosť Euram Bank, bývalý akcionár zdravotnej poisťovne Apollo, žaluje Slovensko za zákaz zisku zdravotných poisťovní o 131 miliónov eur, je už pre SR čiastočne vyhratá. Arbitrážny súd totiž rozhodol, že vo väčšine bodov žaloby nemá právomoc rozhodnúť. Informuje o tom portál pluska.sk.

"V tomto rozhodnutí dospel k záveru, že nemá jurisdikciu na rozhodnutie o väčšine vznesených nárokov Euram Bank, pričom prvotne požadovaná istina nebola doposiaľ v konaní špecifikovaná," potvrdil portálu hovorca ministerstva financií Radko Kuruc. Euram si nárokoval škody, ktoré vraj utrpel po tom, čo prostredníctvom svojej slovenskej dcérskej spoločnosti E.I.C. v roku 2007 nadobudol 51 % akcií v zdravotnej poisťovni Apollo.

"Je to síce čiastočné víťazstvo, ale nie také, ktoré by niekto nečakal. Slovensko malo od počiatku silnú pozíciu v arbitráži, pretože bilaterálna dohoda s Rakúskom je koncipovaná nešťastne práve pre investora," vysvetlila advokátka Jana Martinková. V tomto prípade podľa nej tribunál potvrdil svoju príslušnosť len v časti sporu týkajúceho sa voľného prevodu platieb, ktoré súvisia s investíciami. "Tu by sa mal tribunál zaoberať aj otázkou prípadnej špekulatívnej investície, keďže E.I.C. nadobudla akcie v čase, keď bol známy minimálne úmysel vlády reformovať zdravotné poistenie," upozornila Martinková pre pluska.sk. Ak vôbec bude musieť Slovensko zaplatiť, tak podľa nej len zlomok pôvodne požadovanej sumy.