Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Daruj kvapku krvi v Banskej Bystrici. Prídu aj M. Tóth aj Ľ. Križko

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Zasadačka mestského úradu sa zmení na dočasné odberové pracovisko od 9.00 do 13.00 h.

Banská Bystrica 19. apríla (TASR) – Mesto v spolupráci s Odberovým centrom Národnej transfúznej služby (NTS) SR v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici obnovuje tradíciu darovania krvi v priestoroch mestského úradu. Jeho zasadačka sa zmení dnes na dočasné odberové pracovisko od 9.00 do 13.00 h a vítaní sú všetci zamestnanci a návštevníci magistrátu, príslušníci mestskej polície i poslanci mestského zastupiteľstva.

Podľa hovorkyne banskobystrického primátora Zdenky Sekerešovej účasť na akcii Daruj kvapku krvi, spojenej s myšlienkou Európskeho mesta športu (EMŠ), ktorým je v tomto roku mesto pod Urpínom, už potvrdil januárový ambasádor EMŠ, chodec Matej Tóth a marcový ambasádor, plavec Ľuboš Križko.

"Športovci si možno najviac uvedomujú, aké dôležité je zdravie nielen v bežnom živote, ale aj pri výkone športových aktivít. O to viac ma teší, že práve ambasádori EMŠ 2017 sú tí, ktorí motivujú ostatných, aby darovali krv. Pozývam všetkých, aby sa zúčastnili. Krvi totiž nie je nikdy dosť. Pomôžme tým, ktorí to potrebujú," vyzval primátor Ján Nosko.

"Pred mestským úradom bude parkovať sanitka. V prípade veľkého počtu záujemcov sme pripravení zvážať darcov na odber krvi priamo na naše odberové pracovisko v priestoroch Rooseveltovej nemocnice," dodala Jana Macháčková, vedúca sestra Odberového pracoviska NTS SR v Banskej Bystrici.

Darcovia si musia priniesť svoje doklady a pred odberom vypísať dotazník, ktorý odkonzultujú s lekárom. Krv darujú až po predodberovom vyšetrení.