Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Banskobystrická psychiatria má lôžka pre závislých nielen od hrania

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, archívne foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Psychiatrické oddelenie Rooseveltovej nemocnice je situované v starom nemocničnom areáli v parkovom prostredí.

Banská Bystrica 29. apríla (TASR) – Na oddelení psychiatrie v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici pribudlo od dnešného dňa desať lôžok určených na liečbu pacientov s nelátkovými závislosťami, akými sú patologické hráčstvo, stávkovanie či telefonovanie. Táto liečba má v nemocnici pod Urpínom tradíciu už od roku 1993. Jej metodiku vypracoval primár oddelenia Ludvik Nábělek spolu s kolegami psychiatrického oddelenia. Za dve desiatky rokov pomohli stovkám závislých pacientov z celého Slovenska.

"Myslím si, že liečba nelátkových závislostí je s banskobystrickou psychiatriou pevne spätá. Disponujeme priestormi, odborným personálom a veľmi dobrými predchádzajúcimi výsledkami. Som rada, že aj vďaka osobnej angažovanosti pána primára môžeme tento úspešný program spustiť," uviedla na otvorení riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

Spustenie programu po niekoľkoročnej prestávke (v roku 2011 oddeleniu znížili počet lôžok a liečbu nelátkových závislostí tak museli zastaviť, pozn. TASR) podporuje odborná i laická verejnosť. Pacientom sú k dispozícii pôvodné priestory i kompletný terapeutický tím.

"Liečba patologického hráčstva trvá osem týždňov a je zameraná na dosiahnutie úplnej a trvalej abstinencie od hrania. Úspešné zavŕšenie tohto cieľa zahŕňa viacero postupných krokov. Patria medzi ne kompenzácia najzávažnejších psychických dôsledkov, ktoré vznikli v súvislosti s prítomnosťou patologického hráčstva, zmena postoja pacienta k hazardnému hraniu, zvýšenie jeho afektívnej a frustračnej tolerancie, zlepšenie sociálnej a profesionálnej integrácie, znovuvybudovanie primeraných rodinných a osobných väzieb a reštrukturalizácia osobnosti pacienta vrátane osobnej hierarchie hodnôt," vysvetlil primár Nábělek.

Nelátkové závislosti sa okrem Banskej Bystrice liečia v rámci Slovenska už len v Odbornom liečebnom ústave psychiatrickom, n. o., Predná Hora, čo je podľa odborníkov vzhľadom na počet závislých nepostačujúce.

"S pálčivými problémami našej spoločnosti sa stretávame na dennej báze. Som veľmi rád, že sa podarilo opäť oživiť myšlienku pomoci na oddelení psychiatrie v Rooseveltovej nemocnici pre pacientov, ktorí sa dostali na okraj spoločnosti a nevedia nájsť cestu späť. Spolu so zámerom mesta vybudovať integrované centrum pre drogovo závislých ľudí trpiacich najmä alkoholizmom a užívaním drog by sme vytvorili komplexný systém pomoci v Banskej Bystrici," konštatoval banskobystrický primátor Ján Nosko.

Psychiatrické oddelenie Rooseveltovej nemocnice je situované v starom nemocničnom areáli v parkovom prostredí. Na 50 lôžkach poskytuje komplexnú terapeutickú starostlivosť pacientom trpiacim poruchami duševného zdravia s vyváženou aplikáciou biologických, psychoterapeutických a psychosociálnych postupov. Okrem lôžkovej časti a odborných ambulancií je k dispozícii aj 15 miest v Dennom psychiatrickom stacionári LÚČ.