Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Novinár sa pre projekt BBC nakazil pásomnicou, nečakane pribral

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Novinár musel prehltnúť tri cysty, ktoré boli plné lariev hovädzej pásomnice.

Londýn 31. januára (TASR) - Moderátor a novinár, špecializujúci sa na oblasť zdravotníctva Michael Mosley sa úmyselne nakazil pásomnicou v rámci vedeckého experimentu počas nakrúcania dokumentárneho filmu pre britskú stanicu BBC. Informovali o tom tento týždeň viaceré britské médiá.

Predstava prehltnúť tri cysty, plné lariev hovädzej pásomnice, naháňa väčšine ľudí husiu kožu. Avšak jediným hoci nečakaným symptómom, vďaka ktorému si 56-ročný dr. Mosley uvedomoval, že pásomnice sa v jeho čreve "ujali" bola zvýšená chuť na čokoládu. Niekoľko týždňov po prehltnutí cýst si mohol návštevníkov vo svojom črevnom trakte prezrieť aj na monitore - vďaka mikrokamere, ktorú prehltol v ochrannej kapsule.

"Prínos takýchto experimentov tkvie aj v tom, že zistíte neskutočne veľa vecí o vlastnom tele," povedal Mosley pre denník The Telegraph. "Naša žalúdočná kyselina má podobnú silu ako kyselina v automobilovej batérii a jednou z jej úloh je ochrana tela pred parazitmi. Avšak, paradoxne, práve žalúdočná kyselina rozleptá tukový obal cýst a vypustí červy von. Takže pásomnice v podstate využívajú obranný mechanizmus nášho organizmu proti nám."

Počas šiestich týždňov života s pásomnicami Mosley pribral 1 kg telesnej hmotnosti. "Pásomniciam sa obvykle pripisuje strata telesnej váhy, ale ja som naopak pribral. Myslím, že parazit ma nabádal viac jesť, aby prežil. Mal som strašnú chuť práve na čokoládu a uhľohydráty. Pásomnice boli zrejme na Atkinsovej diéte (diéta obmedzujúca uhľohydráty)," zažartoval Mosley.

Zvýšená hygiena spôsobuje alergie

Podľa niektorých vedcov nedostatok parazitov v ľudskom organizme - dôsledok dnešnej zvýšenej telesnej hygieny - spôsobuje rozličné alergie a autoimúnne ochorenia. James Logan, docent entomológie pôsobiaci na Katedre hygieny a tropickej medicíny Londýnskej univerzity, tvrdí, že jeho neznášanlivosť na chlieb ustúpila po tom, čo sa nakazil machovcom dvanástnikovým. Títo vedci sa nazdávajú, že parazity vylučujú v tele človeka určité proteíny, ktoré utlmujú neprimerané reakcie imunitného systému na látky v okolitom prostredí.

Liečba alergie prostredníctvom črevných parazitov samozrejme nepôsobí pre väčšinu ľudí práve dvakrát chutne, vedci sa preto snažia dané proteíny syntetizovať tak, aby sa dali podávať vo forme liekov, píše The Telegraph.

"Pásomnica je možno odporný tvor, ale zároveň veľmi výnimočný," povedal Mosley. "Má fascinujúci životný cyklus a patrí medzi najúspešnejšie formy života na planéte."

V rámci nakrúcania dokumentárneho filmu Infested sa Mosley nechal nakaziť takisto všami a poštípať moskytmi a pijavicami. Projekt ukázal, aký komplikovaný vzťah vládne medzi parazitom a hostiteľom - vzťah, v ktorom parazit musí udržiavať krehkú rovnováhu, aby udržal svojho hostiteľa nažive.