Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Do slovenských miest dnes priletel Belasý motýľ

Deň belasého motýľa, počas ktorého svaloví dystrofici každoročne informujú verejnosť o svojom živote a problémoch. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tieto aktivity sú súčasťou kampane Belasý motýľ, jej organizátori dnes majú svoj stan rozložený na bratislavskom Námestí SNP.

Bratislava 14. júna (TASR) - V desiatkach slovenských miest sa dnes v rámci Dňa ľudí so svalovou dystrofiou koná celonárodná zbierka na podporu pacientov. Organizujú ju samotní členovia Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR, teda ľudia s týmto ochorením za pomoci ďalších dobrovoľníkov. Ako poukázala podpredsedníčka organizácie Mária Duračinská, práve to odlišuje zbierku od iných.

Hlavným pilierom zbierky sú tak ľudia s ochorením svalová dystrofia. Každý zapojený má kartičku dobrovoľníka so svojim číslom, s číslom povolenia zbierky a kontaktným údajom na organizátora. Výťažok sa používa na doplatenie pomôcok pre dystrofikov a ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré štát nehradí v plnej výške. Verejnosť má možnosť prispieť na účet zbierky aj prostredníctvom zaslania darcovskej sms v hodnote dve eurá s textom - dms motyl - na číslo 877.

Tieto aktivity sú súčasťou kampane Belasý motýľ, jej organizátori dnes majú svoj stan rozložený na bratislavskom Námestí SNP. Dystrofikov sem prídu podporiť viaceré osobnosti verejného a spoločenského života. Záujemcovia si tiež môžu vyskúšať jazdu na vozíku, premiestňovanie vo zdviháku, či zahrať si hru boccia. Ako doplnil manažér kampane Jozef Blažek, "slabé" svaly ľudí so svalovou dystrofiou tiež prídu podporiť "silné" motory. Spanilá jazda motorkárov sa začne na Zlatých pieskoch a skončí sa na námestí SNP.

Kampaň má zlepšiť povedomie o chorobe


Kampaň Belasý motýľ má zlepšiť povedomie o ochorení svalová dystrofia. Ide o jej 13. ročník. Realizuje ju Organizácia muskulárnych dystrofikov, ktorá je jedinou špecifickou organizáciou zastupujúcou ľudí s nervosvalovým, zhoršujúcim sa ochorením svalová dystrofia. Okrem mnohých iných aktivít poskytuje bezplatné špecializované sociálne poradenstvo. Viac informácii možno nájsť na novej web stránke kampane www.belasymotyl.sk.

Svalová dystrofia je ochorenie svalov celého tela, ktoré spôsobuje imobilitu. Ochorenie podľa neurológa profesora Ľubomíra Lisého nevedia lekári zatiaľ liečbou zásadne ovplyvniť. Upozornil, že okrem kostrových svalov často postihuje aj srdcový sval. Ochorenie sa postupne zhoršuje a vedie k odkázanosti na mechanický a elektrický vozík a ďalšie kompenzačné pomôcky. Pripomenul, že pacientom treba preto pomôcť odbúrať fyzické bariéry.