Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Bezbolestné odstránenie znamienok. Čo by ste mali o ňom vedieť?

Na snímke vyšetrovanie znamienok Foto: TASR - František Iván

Krása ženy aj muža je niekedy ovplyvnená viacerými faktormi. K tým najdôležitejším sa samozrejme radí genetická predispozícia, ktorú dedíme po svojich rodičoch a vzdialenejších predkoch.

Bratislava 11. júla (OTS) - Pokiaľ by sme si ju chceli zlepšiť dostupnými prostriedkami, mali by sme sa orientovať len na oblasti, v ktorých je to skutočne nutné. Znamienka sú presne týmto miestom a v určitých prípadoch je ich odstránenie aj prospešné pre naše zdravie.

Čo je vlastne znamienko?
Najčastejšie sa stretávame s pojmom materského znamienka, ktoré predstavuje zhluk buniek tvoriacich pigment. Nájsť ho môžeme samozrejme všade, o čom ste sa možno už aj presvedčili. Väčšinou je to na koži, slizniciach a dokonca aj vnútorných orgánoch. Pokiaľ je na tvári a dosť výrazné, máme záujem o odstránenie znamienok.

Vo svojej podstate je toto znamienko celkom neškodné. No vyskytujú sa aj prípady, ktoré môžu naznačovať zdravotné problémy s kožou. Tu ide o špeciálne malígne kožné nádory, ktoré dokážu zapríčiniť rýchly nástup rakoviny kože u človeka.

Riziko je vysoké
V tomto letnom období to platí dvojnásobne, preto by ste si mali dať svoju kožu a jednotlivé znamienka preventívne vyšetriť. Tiež je dôležité správne oblečenie a nosenie letných šiat tak, aby vám niektoré znamienka kusy látok zbytočne nedráždili.

Vyšetrenie pomocou špeciálnych prístrojov
Vždy by ste si mali vybrať kvalitnú ambulanciu, prípadne špeciálnu kliniku, ktorá sa na tieto zákroky špecializuje. Odstránenie tých zlých znamienok a estetickej korekcie sa robí s pomocou plasticko-chirurgickej excízie a CO2 excízie. Vašou prvoradou úlohou sa bude dobre na tento zákrok pripraviť, dôkladným spánkom v priestrannej spálni.

Vždy však záleží aj od názoru lekára, ktorý vám samozrejme najlepšie poradí a zvolí vhodný spôsob odstránenia znamienok. Po zákroku býva rana zošitá a ochránená proti pôsobeniu vonkajších podmienok.