Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výstavba novej nemocnice v Bratislave nesie podľa HPI viaceré riziká

Na snímke riaditeľ Health Policy Institute a Central & East European Health Policy Network Peter Pažitný Foto: TASR/ Martin Baumann

Odhaduje sa, že výstavba zdravotníckeho zariadenia v hlavnom meste si vyžiada 250 miliónov eur.

Bratislava 18. mája (TASR) - Plánovaná výstavba novej nemocnice v Bratislave, ktorá by sa mala realizovať formou PPP projektu, nesie podľa Health Policy Institute (HPI) viaceré riziká. Odporúča preto vyhnúť sa zmenám zadania projektu, nafúknutiu investičných nákladov, oddeleniu investora od prevádzkovateľa, nedostatočnému vyťaženiu nemocnice i drahej prevádzke pre neefektívne riadenie. Avizovanú formu financovania považuje HPI za jedinú reálnu.

"Je tu niekoľko rizík, ktorým by sa ministerstvo malo vyvarovať pri takomto projekte. Určite by to malo byť o tom, aby sa nenafukovali investičné náklady. Videli sme aj v zahraničí viacero PPP projektov, ktoré skončili na tom, že sa nezmyselne projekt nafukoval a nakoniec bol zrušený," povedal Peter Pažitný z HPI. Upozorňuje tiež, že ak sa už nová nemocnica postaví, nemôže fungovať podľa starých procesov, čo označil za zlý scenár.

"Myslíme si, že do modernej nemocnice patria okrem moderného vybavenia aj moderné procesy, moderný manažment, a čo je dôležité, je potrebné angažovať mladých šikovných lekárov, ktorí sú dnes v zahraničí, ktorí prídu a majú skúsenosť s moderným zdravotníctvom v oblasti jeho myslenia, organizácie a prevádzky, aby sme nešli tým scenárom, že bude nová budova, ale staré kádre," zhrnul Pažitný.

Riziká, predstavené HPI, nie sú podľa hovorkyne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Martiny Šoltésovej žiadnou novinkou. "Ide o oblasti, ktoré MZ SR identifikovalo v rámci prípravy projektu novej nemocnice, teda sú nám dlhodobo známe. Samozrejme, cieľom ministerstva je eliminovať možné riziká čo najviac. Finálne slovo v rámci projektu výstavby novej nemocnice bude mať vláda SR," reagovala.

Odhaduje sa, že výstavba zdravotníckeho zariadenia v hlavnom meste si vyžiada 250 miliónov eur. Investora chce ministerstvo začať hľadať po ukončení štúdie uskutočniteľnosti, vybrať by ho chcelo do konca tohto roku. Výstavba by sa mohla spustiť na budúci rok. Predpokladá sa, že projekt nemocnice novej generácie sa bude realizovať formou PPP projektu. Investor by mal zabezpečiť výstavbu a prevádzku, kontrola má byť však v rukách štátu.

"Za najväčšie pozitívum novej nemocnice považujeme to, že prinesieme úplne novú kvalitu a komfort poskytovania akútnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov," uzavrela Šoltésová.