Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Britské podniky žiadajú Londýn o podporu rastu i škrty v zdravotníctve

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Vláda plánuje 26. júna v rámci opätovného preskúmania rozpočtových výdavkov zoškrtať v rozpočte na fiškálny rok 2015/2016 okolo 11,5 miliardy libier (13,47 miliardy eur).

Londýn 3. júna (TASR) - Britské firmy vyzvali vládu v Londýne, aby v rámci najnovších úprav v oblasti výdavkov urobila škrty aj v rozpočte pre zdravotníctvo a ušetrené peniaze presunula do oblastí podporujúcich rast, ako sú infraštruktúra a technológie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Najnovšia kritika podnikov voči rozhodnutiu premiéra Davida Camerona vyňať zdravotníctvo z programu rozpočtových škrtov naznačuje rastúce obavy priemyslu, že spôsob, akým sa vláda usiluje znížiť rozpočtový deficit môže ohroziť zotavenie ekonomiky. "Vláda svojimi krokmi iba komplikuje plány na podporu ekonomiky, keď v skutočnosti ochraňuje veľké výdavkové oblasti," uviedol Terry Scuoler, predseda združenia EEF, ktoré zastupuje viac než 6000 britských podnikov.

Vláda plánuje 26. júna v rámci opätovného preskúmania rozpočtových výdavkov zoškrtať v rozpočte na fiškálny rok 2015/2016 okolo 11,5 miliardy libier (13,47 miliardy eur). Ministerstvo financií uviedlo, že doteraz sa mu podarilo dosiahnuť dohodu pri 20 % z tejto sumy, no niektoré ministerstvá ako obrana a vnútro začali dávať najavo nesúhlas s plánovanými úsporami.

EEF v tejto súvislosti vládu zároveň vyzvala, aby neškrtala financie oblastiam ako veda a inovácie a zvýšila objem financií do výstavby ciest a na podporu exportu. Práve tieto oblasti by sa podľa EEF mohli zafinancovať z peňazí získaných zo škrtov v sektore zdravotníctva. "Nastal čas, aby vláda prestala ochraňovať zdravotníctvo pred výdavkovými škrtmi," dodal Scuoler.

(1 EUR = 0,85365 GBP)