Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na bezplatnú analýzu vody z domácich studní BVS prijala 744 vzoriek

Na snímke vzorky vody, ktoré analyzujú v laboratóriu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti(BVS) počas bezplatnej analýzy vzoriek vody zo studní pri príležitosti Dňa vody v Bratislave v piatok 22. marca 2024. Foto: TASR Jaroslav Novák

V 33 prípadoch boli v jednej vzorke vody z domácej studne prekročené obe hodnoty - pre tvrdosť vody aj dusičnany.

Bratislava 25. marca (TASR) - Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) prijala v marci na bezplatnú analýzu vody z domácich studní 744 vzoriek. Z nich 70,6 percenta spĺňalo limity pre hodnotu obsahu dusičnanov aj povolenú tvrdosť. TASR o tom informoval hovorca BVS Matúš Stračiak.

Z analýzy vzoriek vody tiež vyplýva, že 92 vzoriek (12,4 percenta) malo nedodržané odporúčané hodnoty pre celkovú tvrdosť vody (obsah vápnika a horčíka). Horšou správou však podľa BVS je, že 177 vzoriek (23,8 percenta) malo prekročenú hodnotu obsahu dusičnanov nad limitnú hodnotu 50mg/l. "Takúto vodu už neodporúčame piť," zdôraznil Stračiak.

V 33 prípadoch boli v jednej vzorke vody z domácej studne prekročené obe hodnoty - pre tvrdosť vody aj dusičnany.

Voda dodávaná z verejného vodovodu je pravidelne testovaná a podľa BVS spĺňa všetky hygienické normy. O kvalitu vody z domácej studne, používanej na pitie či polievanie, by sa mali obyvatelia zaujímať a nechávať si ju pravidelne kontrolovať v akreditovanom laboratóriu. Objednať si môžu množstvo rôznych analýz. Pri príležitosti Svetového dňa vody ponúka BVS bezplatný rozbor domácej studničnej vody na celkovú tvrdosť a obsah dusičnanov.